Danıştay İdari Dava Dairesi tarafından ihale yönetmeliğinin 3 maddesinin yürütmesi durdurulan nükleer enerji santralı yapımına ilişkin ihalenin, ihale komisyonu yöntemiyle iptaline gidiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bakanlığın 2010 bütçesinin Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Nükleer santral ihalesine ilişkin bir soruya Yıldız, TETAŞ tarafından hazırlanan Bakanlar Kurulu'na gelmesi beklenen ihaleye ilişkin inceleme ve değerlendirme raporunun Bakanlar Kurulu'nda ele alınmadan dün itibariyle TETAŞ'a iade edileceğini söyledi.

TETAŞ'A GERİ GÖNDERİLİYOR

TETAŞ Yönetim Kurulu'nun Raporu değerlendireceğini söyleyen Yıldız, “24 Kasım'a kadar tamamlanması gerekiyordu” dedi. İhale sonuç raporunun TETAŞ'a geri gönderilmesinin Bakanlığın ihaleye ilişkin olumlu görüşünün olmadığı anlamına geldiği, böylece ihalenin komisyon tarafından iptali yönteminin izlenmesinin tercih edildiği ortaya çıktı.

SİNOP VE MERSİN İÇİN İHALE

Bir gazetecinin Sinop Nükleer Santral İhalesi'ne çıkılmasının ne kadar süre alacağına ilişkin bir soruya Bakan Yıldız, 3-4 ay içerisinde hepsinin yapılması gerektiğini, her adımın kendine özgü sürecinin olduğunu söyledi. Yıldız, “İhaleye çıkacağımız yeni model, yapılabilir olacağını gösterecek inşaallah” dedi.

ELEKTRİK OLMASI GEREKEN YERDE

Elektrik fiyatlarına yüzde 5-6 oranında zam yapılacağını ifade ettiği hatırlatılan Bakan Yıldız, “Ben o zaman tarifeler düzenlenirse, tavanda buluşacağımız için zam gelecek demiştim” değerlendirmesini yaptı. Doğalgaz fiyatlarında yaşanan indirimlerin neden elektrik fiyatlarına yansıtılmadığına ilişkin bir başka soruya da Bakan Yıldız, “Doğalgaz elektrik üretiminde yarı faktöre sahip bir argüman. Ancak, paçal maliyetler var. Bunlar fiyatları etkiliyor. Elektriğin şu andaki fiyatı olması gereken fiyatta” diye konuştu.

TEKNİK BİR TALEP YOK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun uranyumun depolanmasına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Bizim bunu stoklama, yediemin ya da hangi saika ile yapılacaksa bu, Türkiye'nin bu tür bir kabiliyeti var. Teknik açıdan bize yazılmış bir şey yok. Küçükçekmece santralinde bunun stoklanabilirliği ile alakalı bizim kabiliyetimiz var. Problem orda değil. Önemli olan tarafların bizden bu manada yardım istiyorsa biz buna açık olduğumuzu belirti-yoruz. Siyasi olarak da teknik olarak da açık olduğumuzu belirti-yoruz”

Bakü'den 10 ay gaz alınmış!

Enerji Bakanı Yıldız, Azerbaycan'dan alınan gazla ilgili teknik çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yıldız, Azerbaycan'dan ilk olarak 2001 yılında doğalgaz alındığını, fiyatının 120 dolar olduğunu belirterek, “Öyle söylendiği gibi Azerbaycan'dan yıllardır gaz aldığımız falan yok. Toplam 10 ay gaz alınmış” dedi. Türkiye'nin 2001 yılında petrol fiyatları 21 dolar iken 120 dolardan doğalgaz aldığını kaydeden Yıldız, “Ruslar, Azerbaycan'da 45 dolardan gaz satıyordu. Biz de Azeri gazını 120 dolardan alıyorduk. Ancak bir süre sonra Ruslar gazı kesiyorlar. 6 yıl boyunca gaz alışı falan olmuyor. Azeriler kendi üretimleri ile gaz satışını ancak 2007'nin temmuzundan itibaren vermeye başlıyor” dedi. 2008 yılı Nisan ayında fiyat revizyonu hakkının doğduğunu belirten Bakan Yıldız, o zamandan bugüne kadar yeni gaz fiyatı konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan EGO'nun BOTAŞ'a 677 milyon lira olan borcunun, özelleştirmenin ardından Başkent Doğalgaz adını alması ile birlikte 3 ay kadar önce borca ilişkin ödeme planı istediklerini söyleyen Yıldız, “Borcun büyük kısmı ödendi. Şimdi 95 milyon liralık bir borç kaldı” dedi.

Finansman sorunu yaşanıyor

Tahkim davalarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yıldız, enerji sektörünün serbestleşmesiyle beraber özel sektörde bir kısım muvazaalı konuların oluştuğuna dikkat çekti. Bunlar içinde en önemlilerinin Uzan grubuyla devam eden 3 büyük dava olduğunu bildirdi. Bunlardan bir tanesinin 3.8 milyar dolarlık, ikincisinin 4.6 milyar, üçüncüsünün ise 10.1 milyar dolarlık dava olduğunu hatırlatan Yıldız, Polonya menşeili Cementownia Nowa Huta firması tarafından açılan davaları Türkiye'nin kazandığını kaydetti. Yıldız, 10.1 milyar dolarlık davanın ise devam ettiğini hatırlattı ve “Küresel enerji talep artışında daralma yaşanırken, finansman zorlukları nedeniyle yeni projelerde de gecikme oluyor” dedi.

2009 son 7 yılın en iyisi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da EPDK'nın 2010 yılı bütçesi hakkında bir sunum yaptı. EPDK'nın 2008 yılı toplam büyüklüğünün 120 milyar TL olduğunu belirten Köktaş, petrol, elektrik ve gaz alanında 24 bin 414 adet lisans verdiklerine vurgu yaptı. Köktaş, "2009 yılı, tamamlanarak işletmeye alınan yeni özel sektör elektrik üretim yatırımları açısından son 7 yılın en iyi yılı olmuştur" şeklinde konuştu.

Anlaşmalarımız dikkat çekti

Enerji Bakanı Taner Yıldız, nükleer güç santrali konusunda Danıştay'ın verdiği karar konusunda hukukçuların çalıştığını belirterek, "Özellikle AK Parti hükümetlerinin şu ana kadar şu veya bu vesileyle gerçekleştiremediği nükleer güç santralleriyle alakalı kararlılığının devam ettiğini söylemek isterim" dedi. Türkiye'de yüksek büyüme oranları sonucu uzun yıllardan beri yıllık elektrik tüketim artışının ortalama yüzde 7-8 seviyelerinde gerçekleştiğini ifade eden Yıldız, 11 Kasım itibarıyla 2009 yılında sisteme 2 bin 781 MW gücünde yeni santral eklendiğini, şu anda toplam kurulu gücün 44 bin 600 MW düzeyinde olduğunu belirtti Yıldız, Türkiye'nin son dönemde enerji alanında yaptığı anlaşmalarla ilgili bilgiler de verdi. Yıldız, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattında 14 Ekim 2009 tarihi itibariyle yapılan toplam petrol yükleme miktarının 741 milyon varil olduğunu da kaydetti./yeni şafak