Sınır ötesi 'Güneş operasyonu' harekat planları, Ergenekon iddianamesinde yer aldı. Balbay'ın notlarına göre Irak'ta 6 ay kalınması planlanmış.

Ergenekon iddianamesine, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Şubat 2008'de PKK'ya karşı gerçekleştirdiği, sınır ötesi Güneş operasyonunun ilk planlamalarına ilişkin notlar da girdi. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'a ait olduğu öne sürülen notlara göre; TSK, Kuzey Irak'a girip en az 6 ay çıkmamayı hedefliyordu.

İddianamenin 962 ve 963. sayfalarında yer verilen notlara göre, Ramazan Bayramı'ndan bir gün önce 11 Ekim 2007 günü Genelkurmay İkinci Başkanlığı, Kuvvet Komutanlığı harekat başkanlarının katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Hükümetin, Ramazan Bayramı'ndan sonra tezkere çıkaracağı ve operasyon direktifi verileceği belirtilerek, şu tespitler yapıldı:

- Ancak bu iş yanlış anlaşılıyor. Tezkereden sonra hükümetin TSK'ya direktif vermesi gerekir. Bunu halk bilmiyor. 'Hükümet tezkereyi çıkaracak, TSK da gerekeni yapmalı' diyor. Oklar bize döndü. Ancak hükümetin vereceği direktifin sınırları ve harekatın süresi bilinmediği için maksadını tam olarak ortaya koyamıyoruz.

EN AZ 6 AY KALACAĞIZ

- Harekat, sınırlarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik olacak. Sınırlarımızdan 5-15 km içerideki PKK kamplarını, kullanılamaz hale getirip oralarda en az 6 ay kalacağız.

- Eşkıya peşinde gezmeyeceğiz. Örgütün insan gücünü etkisiz hale getirmek birinci amacımız değil. Amacımız, kampları etkisiz hale getirmek. Bu arada terörist denk gelirse onlar da etkisiz hale getirilir.

KİMSE BİLMESİN

- Bu odadaki hiç kimse bölgede uzun süre kalınacağını hiçbir yerde telaffuz etmesin. Yoksa hükümetten direktif almak zorlaşır.

- Harekat kapsamlı bir hava harekatı ile başlayacak.

- Harekatın peşmergeye karşı olmadığı dile getirilecek. Ama düşmanca tavır sergilerlerse gereken yapılacak ve harekat daha güneye kayacak.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ

Hükümet, 17 Ekim 2007'de çıkardığı tezkereden 41 gün sonra operasyon için direktif vermişti. Harekat; iddianamedeki notlarda olduğu gibi, Kandil Dağı'nın Hava Kuvvetleri uçaklarınca vurulması ile başlamıştı. Ancak operasyon bir hafta sürdüğü için muhalefetin yoğun tepkisini çekmişti.

Akşam