Türkiye Noterler Birliği yetkililerinin 100 milyon liralık borç için iki hafta önce Gelir İdaresi ile görüşme yapmasının ardından, Tüpraş'ın da aynı amaçla girişimde bulunacağı belirtiliyor.

Hükümetin borç yapılandırma paketi yasalaşmadan vergi kayıp kaçağı tespit edilenler Maliye'nin kapısını çalmaya başladı.

Birçok işletme torba kanun tasarısının Meclis süreci tamamlanmadan uzlaşmak için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kapısında sıraya girdi.

Edinilen bilgilere göre Maliye'nin kapısını ilk çalan, 100 milyon liralık vergi kayıp kaçağı tespit edilen noterler oldu. İki hafta önce İdare'ye gelen Türkiye Noterler Birliği yetkililerinin uzlaşmak niyetinde olduklarını aktardıkları öğrenildi.

Denetim birimleri, birliğin bin 600 noterden topladığı aidatlardan doğan vergiyi eksik ödediğini tespit etmişti.

Noterler uzlaşma kapısını aralarken, Türkiye'nin önde gelen dev şirketlerinin de İdare ile kısa sürede masaya oturması bekleniyor. Rafineri devi Tüpraş'ın Maliye'nin kapısını 605,4 milyon liralık ceza için ilk çalanlardan bir diğeri olacağı ifade ediliyor.

Yine Merkez Bankası Vakfı da 6 milyar lirayı bulan ceza için başvuru yapması halinde Gelir İdaresi ile uzlaşabilecek. Gelirler kontrolörleri tarafından 350 milyon lira dolayında ek vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi çıkarılan Turkcell de talep etmesi halinde yapılandırma kapsamına girebilecek.

İnceleme ve tarhiyat aşamasındaki alacaklarda, başlanmış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine ise devam edilecek.

Gecikme faiziyle birlikte 5,5 milyar liranın üzerinde vergi cezası tebliğ edilen Doğan Yayın Holding'in (DYH) ise uzlaşmaya mesafeli durduğu belirtiliyor.

Maliyecilerin son yaptığı hesaplamaya göre Doğan'ın uzlaşması için 1,2 milyar lira yeterli olacak.

Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırmasını öngören torba tasarının kapsamı genişledi. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, birliğe bağlı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları, Yeminli Mali Müşavirler Odaları ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'na aidat borcu olanlar, bu borçların anaparasını, düzenlemenin kanunlaşmasının ardından 6 ay içinde ödemeleri halinde, gecikme zammını ödemeyecek.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) tarafından Fiskobirlik'e satılan ve satış işleminden doğduğu halde ödenmemiş satış bedeli alacaklarının aslı ile alacağın doğduğu tarihten bu düzenlemenin yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için, taraflar arasında yapılan sözleşmede yer alan faiz yerine, TÜİK'in belirlediği ÜFE aylık değişim oranlarının faizi esas alınmak suretiyle borç yeniden yapılandırılıyor.

Bu borç tutarının, tasarının yasalaşmasının ardından ikinci aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde 12 taksitte ödenmesi şartıyla, TMO tarafından hesaplanan faizin tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Vergi dairesi başkanlarına borç yapılandırma kursu

Maliye Bakanlığı, Meclis'e gönderilen borç yapılandırma paketine hazırlık için harekete geçti. Gelir İdaresi Başkanlığı 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlarını Ankara'ya çağırdı.

Cuma gününden itibaren Başkent'e gelen başkanlara idare üst yönetimi tarafından borç yapılandırma dersi verildi. Eğitime tabi tutulan vergi dairesi başkanlarına tasarının getirdiği hükümler konusunda bilgilendirme yapıldı.

Toplantıda başkanlar mükelleflerin borç yapılandırma talepleri konusunda vergi dairelerinde yardımcı olunması gerektiği vurgulandı.

Vergi borçlarının taksitle ödenmesi ve matrah artırımı konularında vergi dairesi başkanlarının broşür bastırması gündeme gelirken, oda ve borsalarla görüşülerek mükellefleri bilgilendirme toplantılarının yapılabileceği de masaya yatırıldı.

Maliye kaynakları, her yıl farklı şehirlerde bir araya gelen vergi dairesi başkanlarının bu kez Başkent'te toplandığını belirterek, "Hem yapılandırma konusunda bilgilendirme yapıldı hem de kayıt dışı ile mücadelede izlenecek yol haritası masaya yatırıldı." dedi.

Bu arada, Maliye Bakanlığı'nın kamu alacaklarının yeniden yapılandırması çalışması devam ederken, Gelir İdaresi'nde üç kritik atama gerçekleştirildi.

Gelir İdaresi başkan yardımcılıklarına Gelir İdaresi Daire Başkanı Hasan Karaçam ile Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan atandı. Gelirler Kontrolörleri başkanlığına ise idarenin Daire Başkanı Aziz Özbek getirildi.

Zaman