Kıbrıs Rum yönetimi Maliye Bakanı Kikis Kazamias, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Kıbrıs Rum yönetiminin ''Baa3'' olan uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek ''Ba1''e çekmesinin ve kredi not görünümünü de ''negatif'' olarak belirlemesinin adil olmadığını söyledi.

Kazamias, Moody's'in kararın şimdiki veriler temelinde değil Kıbrıs Rum bankalarının gelecekteki olası kayıplarına göre verildiğini savundu.

Bu hesaplamaların, Rum bankalarının Yunan özel piyasasına katılımından doğan potansiyel kayıplar üzerinden olduğunu ifade eden Kazamias, ''Bu yaklaşımın adil olmadığına inanıyorum. Çünkü gelecek iki, üç ve beş yıl üzerinden olabilecek zararlar için bugün Rum devletini suçlayamazlar ve yargılayamazlar'' dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, önceki gün, Kıbrıs Rum yönetiminin ''Baa3'' olan uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek ''Ba1''e çekmiş, kredi not görünümünü ise ''negatif'' olarak belirlemişti.

Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's da (S&P) ocak ayında Güney Kıbrıs'ın uzun vadeli kredi notunu iki basamak düşürerek ''BB''ya çekmişti.