Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis ziyaretinde Güroymak ilçesinin adını Kürtçe orijinali olan "Norşin" diye telaffuz etmesi, muhalefeti ayağa kaldırdı. İktidarın 'Kürt açılımı'na destek olarak algılanan çıkışa CHP ve MHP'den bölücülük suçlaması geldi.

Ancak Güroymak'ta yaşayan bazı ilçe sakinlerinin nüfus kağıtlarında Norşin yazıyor. 3 Mayıs 1956 doğumlu Mehmet Bingül, kimliğinde doğum yeri 'Norşin' yazanlardan sadece biri. Aynı şekilde 1 Aralık 1959 doğumlu Filit Güleç de kimliğinde doğum yerinin 'Norşin' olarak yazıldığını ve bu yıla kadar ilçenin adının resmiyette 'Norşin'' olarak geçtiğini söyleyenlerden.

BÖLÜCÜLÜK SUÇLAMASI

En büyük eleştiri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi. MHP'li Çelik, "Cumhurbaşkanı konumu itibarı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin her yerinde resmi yer isimlerini kullanmak durumundadır. Bu şekilde bir ifade Sayın Cumhurbaşkanı'nın konumuna uymamaktadır. O ilçenin adı Güroymak'tır. Oradaki yaşayan halkın yüzde 70'i Güroymak der. Ancak azınlıkta olan birkaç bölücü aile Norşin der" sözleriyle Gül'ü suçladı.

Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan, Gül'e sahip çıktı. Erdoğan eleştirileri, "Cumhurbaşkanımızı, Bitlis'te Güroymak İlçesi'yle alakalı 'Norşin' dedi diye eleştirdiler. Aç o zaman Atatürk'ün Nutuk kitabını o kitabın içinde Norşin sakinlerine nasıl hitap ettiğini gör. 'Norşin' diyor, 'Norşin halkı' diyor' sözleriyle savundu.

Başbakan Yardımcısı Arınç da destek verdi: "Meclis çatısı altında Genç, Tunceli için "Dersim" derken kılı bile kıpırdamayanlar, Cumhurbaşkanı, Güroymak için "Norşin" deyince kıyameti kopardılar. Bitlis"ten geçerken elbette ki, halkın da yaygın kullandığı ve öyle bildiği Norşin"e "Güroymak" derseniz, "Bu ne diyor" diye herkes birbirine bakar. Siirt"in Tillo İlçesinin resmi adı Aydınlar. MHP"li Oktay Vural da bu ilçedendir. Kendisine "Nerelisiniz?" diye sorsanız "Tilloluyum" der."