HAK ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel, seçimlere katılma kararı verdiklerini ve bundan sonra tüm yazılı materyallerini ana dilleri olan Kürtçe'ye karşı sorumluluk taşıdıkları gerekçesi ile Türkçe ve Kürçe basacaklarını açıkladı. Bozyel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve yakın kadrosunun yaptığı açıklamaları endişe verici olduğunu belirterek, Başbakan'nın 20 milyon Kürte `Ya sev ya terk et' tehditi ile gözdağı verdiğini iddia etti. Bozyel, terörist Abdullah Öcalan'ın başka bir cezaevine nakledilmesi gerektiğini söyledi.

HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, seçim çalışmaları için geldiği Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de son dönemlerde umut kırıcı gelişmelerin yaşandığını ileri sürdü. Bozyel, 2000 yılında AB süreciyle başlayan reform ve demokratikleşmenin durduğunu ve bu alanda geriye dönüş olduğunu kaydetti. Geriye dönüş sürecinin yaşanmasında AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük sorumluluğu olduğunu söyleyen Bozyel, toplumun geniş bir kesiminin 2007 seçimlerinde AKP'ye oy verdiğini ancak AKP hükümetinin gereğini yapmak yerine statüko ve ordu ile uzlaşma yoluna yöneldiğini ifade etti.

AKP TÜKENME NOKTASINDA

AKP'nin tükeniş noktasında olduğunu ve bu tükenişin verdiği ruh hali ile Başbakan Erdoğan'ın ve partisinin sağduyudan uzaklaşarak kontrolü kaybettiğini iddia eden Bozyel, "Başbakan ve yakın kadrosunun son dönemlerdeki tavır ve açıklamaları oldukça endişe vericidir. Sayın Başbakan bulunduğu mevkiinin sorumluluğunu unutarak, 20 milyon Kürte `Ya sev ya da terk et' tehditi ile gözdağıveriyor. Asayişi ve güvenliği sokaktaki pompalı tüfek sahiplerine terk ediyor. Kürt illerini fethedilecek kaleler ilan edecek kadar gerilimin dozunu yükseltiyor" dedi.

ÖCALAN NORMAL BİR CEZAEVİNE NAKLEDİLSİN

HAK-PAR lideri Bayram Bozyel, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapis cezasını çeken terörist Abdullah Öcalan'ın başka bir cezaevine nakledilmesini istedi. Bozyel, şöyle konuştu:

"Birkez daha tırmanışa geçen şiddet ve çatışma ortamı bir başka kaygı verici gelişmedir. Söz konusu çatışma ve can kayıplarının Türkiye'de kutuplaşma ve toplumsal çatışma potansiyelini körüklediği ortadadır. Gerilimi önlemek, demokratikleşme ve reform sürecini kaldığı yerden başlatmak sağduyu sahibi herkese ama en baştada AKP hükümetini düşmektedir. Abdullah Öcalan'ın İmralı Adası'ndaki konumu istismara açık bir durumdur. Biran önce bu duruma son verilmeli. Öcalan'ın, normal bir cezaevine nakledilmeli. Kürt sorunun tüm boyutları ile tartışılması ve çözüme ilişkin arayışlar için tam özgürlük zemini yaratılmalıdır. Şiddete baş vurmamak koşuluyla tüm Kürt partilerine açık siyasete yer açılmalıdır. Siyasi partiler yasası söz konusu ihtiyaçlara göre ve demokratik bir biçimde yeniden dizayn edilmelidir."

TÜRKÇE VE KÜRTÇE

Bozyel, Türkiye'nin önünde yerel bir seçimin söz konusu olduğunu ve parti olarak bu seçime katılacaklarını söyledi. Bozyel, "Partimiz halkımıza ulusal demokratik ve barışçıl bir seçenek sunma iddiasındadır. Hak-Par mevcut durumdan ve partililerden rahatsız olanların vicdan rahatlığıyla oy vereceği bi partidir. Partimiz aynı zamanda seçim sürecini bütün ulusal ve demokratik yurtsever, demokrat ve değişimci güçlerle birlikte yürütmektenve kucaklamaktan yanadır. Yerel seçim sürecinde partimiz bundan böyle bütün yazılı metaryallerini Türkçe ve Kürtçe olarak basma ve yayınlama kararını vermiş bulunmaktadır. Bu da hem halkımıza hem de anadilimize karşı sorumluluğumuzun gereğidir. Bu aynı zamanda Türkiye'de bir ilktir" dedi.
DHA