Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve aynı zamanda Nobel Barış Komitesi Başkanı olan Thorbjorn Jagland, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nobel'e aday gösterilmesinden yana olduğunu açıkladı. AK Parti'nin yaptığı "demokratik açılım"dan övgüyle bahsederek Türkiye'nin Avrupa'nın en güçlü ülkesi olma yolunda ilerlediğini belirten ve "Hükümetin etkili politikalarını takdir ediyorum. Başbakan Erdoğan'ın liderliğine hayranım" diyen Jagland, Nobel konusunda resmi açıklama yapmaya yetkisinin bulunmadığını ancak sözlerinden ne düşündüğünün anlaşılması gerektiğini belirtti.

ARABULUCULUĞU TAKDİR EDİCİ

Tayyip Erdoğan'ın barış ödülüne layık olup olmadığı hakkında Nobel Komitesi Başkanı olması sebebiyle yorum yapmasının doğru olmayacağını ifade eden Jagland, "Erdoğan'ın bölgedeki barış adına üstlendiği arabuluculuk rolü dolayısıyla liderliğini takdir ettiğimi belirtmiştim. Bundan yola çıkarak bu konuda ne düşündüğüme kendiniz karar verebilirsiniz." diyerek Başbakan'ın Nobel Barış Ödülü'ne layık olduğu yönündeki düşüncesini dolaylı olarak açıklamış oldu.

TÜRKİYE AB'NİN EN GÜÇLÜ ÜLKESİ OLACAK

Ülkedeki her kesimi kucaklayan açılımlarıyla AK Parti'nin, demokrasinin daha da gelişmesi yolunda büyük adımlar attığını belirten Jagland, "Hükümet, Kürt-Alevi gibi açılımlarla ülke içindeki problemlerin üzerine cesurca gidiyor. Dış politikada da Ermenistan ile protokol imzalandı ve birçok komşu ülkeyle sınırları kaldırıldı." diyerek Türkiye'yi Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden biri olmaya aday gösterdi.

Az zamanda çok büyük işler başardı

Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne geçtiğimiz Eylül ayında seçilen Jagland Erdoğan'ın gerek açılımlarla gerekse komşu ülkelerle geliştirdiği ilişkilerle kısa bir zaman diliminde çok büyük işler gerçekleştirdiğini söyledi./yeni şafak