Kalp damarları tıkanıp akciğerleri iflas edene kadar sigarayı bırakamayanlar var. Çoğundan aynı cümleleri duyuyoruz: “Keşke hiç başlamasaymışım.” Bir yerden sonra bırakmanın ne kadar zorlaştığını vurguluyorlar hep.

Her ne kadar sigaraya sadece bir ‘keyif’ unsuru olarak bakıp bırakmayı aklından bile geçirmeyenler olsa da, bizim muhatabımız defalarca sigarayı bırakmak isteyip de iradesine hâkim olamayanlar. Sahi, “Nasıl bırakılır bu meret?”

Kamu spotlarında gördüğümüz dedenin anlattıkları geliyor aklımıza. Sigara içerken sevmeye çalıştığı torunu o zamanlar “Dede pis!” derken, bıraktıktan sonra “Dede mis!” deyip kucağına atlayan…Çocuğun olanca doğallığıyla anladığından ibaret değil tabii ki sigaranın zararları.

Nefesin kötü kokmasından diş, dudak ve bıyıkların sararmasına, öksürükten nefes darlığına, erken yaşlanmadan amfizem (solunum yetmezliğine yol açan akciğer hastalığı) gibi tehlikeli rahatsızlıklara gebe o ‘masum!’ sigara.

Fakat sigara içenler için caydırıcı olan, bu tehlikelerden ziyade bırakma konusunda ortaya koyacakları irade. O yüzden sigarayı hayatından çıkarmayı kolaylaştıracak yöntemleri uygulayacak kişilerin ilk başta bu konuda irade göstermesi gerekiyor.

Sigaranın fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapmasının temel nedeni nikotin olduğundan düşük nikotinli sigaraları tercih ederek bırakma girişiminin yanlış olduğuna dikkat çekiyor Dr. Eren Eroğlu. Çünkü vücut belli bir nikotin seviyesine alıştığından, bu kez daha fazla sigara içme tehlikesi ortaya çıkıyor. Eroğlu bu uyarıdan sonra, sigarayı bırakmaya niyet etmişler için kolaylaştırıcı yöntemlerini sıralıyor.

‘NASIL BIRAKILIR BU MERET?’

-Bırakmak için bir gün seçip o güne sadık kalmalıyız. Daha önce sigarayı bırakmış tanıdıklarımızın deneyimlerini dinlemek bize yardımcı olacaktır. Tabii, aile ve arkadaş desteği bu evrede çok önemli.

-Sigaranın sağlığımıza ne gibi zararları olabilir, içtiğimiz sürece hangi risklerin altında oluyoruz? Bu hastalıkların bir listesini yapıp her zaman görebileceğimiz bir yere asalım. Bu sürekli yüzleşme, bizi sigaradan uzaklaştıracaktır.

-Sigara içme ile ilgili alışkanlık ve davranışlarımızdan bir liste çıkaralım. Her gün sigara içmekten en çok haz aldığımız 3 yer ve zamanı mutlaka not edelim. Örneğin akşam evde çay içerken gibi… O zamanlarda başka bir işle uğraşmaya gayret edelim.

-Her gün düzenli egzersiz veya 20-30 dakika hafif tempolu yürüyüş yapılmalı.

-Sigara içmemizde onu hatırlatıcı aksesuarların da etkisi var. Bu yüzden evde, arabada, işyerinde küllük, çakmak, kibrit, tabaka gibi eşyalardan kurtulalım. Korkmamıza gerek yok, bu ‘yoksunluk belirtileri’ sadece birkaç hafta sürecek.

-Sigarayı bırakamayanların bir bahanesi de kilo alacak olmak. Bu sebeple sigara yerine çikolata, kek, kurabiye, şekerleme ve hamur işi gibi besinleri tüketmekten uzak durmalı, beslenmemize dikkat etmeliyiz. Zira 30-35 kilo almak, sigaradan gördüğümüz zarara eş değer.

-Restoran, otel, kafe gibi yerlerde sigara içilmeyen bölümleri tercih etmek de sigaradan uzak durmak adına işimizi kolaylaştıracaktır.

-Sigarayı kahveyle seviyorsak kahveden, çayla seviyorsak çaydan uzaklaşmak bizi sigarayı daha sık hatırlamaktan kurtarabilir. Bunlar yerine taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay veya bitki çayları ile birlikte bol su tüketmek, vücudumuzu toksinlerden arındırmaya da yardımcı olacaktır.

SİGARA İÇMEYEN TİRYAKİLER DİKKAT!

Sigara içmenin zararları sadece içenle sınırlı değil. Pasif içiciler, aktif sigara içenlerden daha çok zarar görüyor. Sigara kullananlar, dumanlarıyla başta aileleri olmak üzere, durakta, kafede, hatta sokakta ve caddede birçok kişiyi etkiliyor.

Dolayısıyla onların risk taşıdığı bütün rahatsızlıklar, etkiledikleri insanlar için de geçerli. Ayrıca burada bir hak ve vebal de söz konusu.

Dr. Eren Eroğlu, sigara içildiğinde havaya iki türlü duman yayıldığına dikkat çekiyor. Birincisi doğrudan sigaradan karışan ve daha tehlikeli olan duman. İkincisi ise; sigara içen kişinin solunumla havaya verdiği duman. Bu her iki tip dumana maruz kalmanız, yüksek konsantrasyondaki pek çok tehlikeli maddeyi solumanıza neden olur.

Özellikle bebek ve çocuklar, evde içilen sigaradan ötürü astım, soğuk algınlığı, orta kulak enfeksiyonu, bronşit gibi birçok solunum yolu hastalığıyla karşı karşıya kalıyor.