Dink cinayetinin 10. duruşmasında çarpıcı iddia

Hrant Dink suikastının 10"uncu duruşmasına tanık ifadeleri damga vurdu.

Tanıklardan Mesme Havva, “Hrant Dink yürüyordu. O sırada arkamızdan gelen biri herkesi iterek yol istedi. O an silah sesi geldi. Olay sırasında kenarda duran biri vardı. Vuran kişi kaçınca o da kaçmaya başladı”

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink"in kalleşçe öldürülmesinin üzerinden 2 yıl 7 ay, ilk duruşmanın üzerinden ise 2 yıl geçti. Hala birçok karanlık noktanın olduğu davanın dün yapılan 10"uncu duruşması da yeni iddialara sahne oldu. Beşiktaş"taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"nde yapılan duruşmada ilk olarak talimatla dinlenen tanık Mesut Öz"ün ifadesi okundu.

3 gün önce Samast Bakırköy"deydi

Öz, ifadesinde cinayetten 3-4 gün önce katil zanlısı Ogün Samast"ı Bakırköy"de gördüğünü iddia etti ve şunları söyledi: “Hrant Dink öldürülmeden 3-4 gün önce Bakırköy"de yürürken biri bana çarptı. O çarpmayla yere düştüm. Beni kaldırdı. Birlikte pastanede oturduk. Yaklaşık yarım saat konuştuk. Bu kişi Hrant Dink"ti. Onun arkası sokağa dönüktü. Ben sokağı görüyordum. Sokakla pastanenin bitiştiği noktada bir kişi bakıyordu. Cinayetten sonra televizyon görüntülerinden izlerken bu kişinin Ogün Samast olduğunu anladım. Bu kişi sokakta beklerken bir süre sonra yanına minyon tipli, kalıplı biri geldi. Bir süre konuşup gitti. O ise beklemeye devam etti. Daha sonra birbirimizden ayrıldık.”

Mesut Öz"ün bu ifadesine karşı diyecekleri sorulan Ogün Samast, “Bakırköy"ü bilmiyorum ki! Bilmem ki, nasıl gitmişim, tek başıma mı gitmişim?” dedi. Mahkeme Başkanı"nın “Ben sana soruyorum Ogün” demesi üzerine “Olay olmadan önce Bakırköy"e gittiğimi söylüyor? Ben İstanbul"a geldikten sonra Bayrampaşa, Şişli ve arkadaşımla Eyüp"e gittim” diye konuştu. Mahkeme Başkanı"nın Bakırköy"ü bilip bilmediğini sorması üzerine Samast, “Yok, bilsem söyleyeceğim zaten. O yüzden soruyorum Bakırköy ne tarafta diye. Bu tanık 2.5 yıl önce değil de neden mahkeme bitmeye yakın konuşuyor?” dedi.

"Oğlum adamı niye vurdun?"

Duruşmada dinlenen ikinci tanık Mesme Havva ise Ogün Samast"ın yalnız olmadığını söyledi: “Ben olay tarihinde markette çalışıyordum. Akşamüstü arkadaşımla birlikte bankaya giderken önümüzde Hrant Dink yürüyordu. O sırada arkamızdan gelen biri herkesi sağa sola iterek yol istedi. O an silah sesi geldi. Ben arkadaşım vuruldu sandım. Önümüzdeki kişi ikinci kurşunda sendeleyerek yere düştü. İnsanlar kaçışmaya başladı. Yere düşen bu kişiyi kaldırıp bakmak istedim. Vuran kişiye de "Oğlum niye vurdun?" dedim. Bir yerde durup üçüncü kurşunu da sıktı. Ancak o kişi yere düştüğü için üçüncü kurşun boşa gitti. Ne için bekledi, emin olmak için mi anlamadım. Sonra oradan kaçmaya başladı. Olay sırasında kenarda duran biri vardı. Vuran kişi kaçınca bu da kaçmaya başladı. Hatta yolda kızın birine çarptılar elindeki paralar döküldü” dedi. Mahkeme Başkanı"nın “Emniyetteki ifadende Ogün Samast"ın vurma anında "Geber Ermeni geber" diye bağırdığını söylemişsin” diye hatırlatması üzerine “Duydum ama söylemek istemiyorum” dedi. Mahkeme Başkanı “Her şeyi söyle ki bir daha seni çağırmayalım” deyince de Havva, “Zaten bu son gelişim. Gel desen de gelmem. İşten atıldım. Kocam evden attı. Herkes kendi şeyini soruyor. Bize derdimizi soran yok” diye konuştu.

Tanık sanıklara fırça attı

Salonda tekrar teşhis yaptırılan Mesme Havva önce “Hatırlayamam” dedi. Sonra ise Ogün Samast"ı teşhis etti. Teşhis sırasında Havva"nın baktığı sanıklar gülünce Havva, “Gülmeyin lan, ne gülüyorsunuz?” diye bağırdı. Daha sonra Samast"la birlikte kaçan kişiyi hatırlayıp hatırlamadığı sorulan Havva, Yasin Hayal"i kast ederek “Arkadakine benziyor” cevabını verdi. Bunun üzerine söz alan Hayal, “Son duruşmadaki agresif hareketlerimden dolayı başta heyetiniz olmak üzere herkesten özür dilerim. Olay tarihinde Trabzon"da olduğum emniyet kayıtlarında belli. İkinci bir cümle söylemeye gerek yok” dedi. Daha sonra Ogün Samast da söz alarak, şunları söyledi: “Koşarken yanımda biri var denildi. Ancak ben Şafak Sokak"ta koşarken önünden geçtiğim restorandan biri çıktı. Elinde bir poşet vardı. O da koşuyordu. Nereye gittiğini bilmiyordum. Bir süre sonra beni geçti.”


Nişanlanmış!

Duruşmada Ogün Samast"ın sağ eline taktığı alyans dikkat çekti. Samast, alyansı duruşma sırasında bir ara çıkarıp cebine koydu ancak daha sonra tekrar taktı. Duruşma salonundaki genç bir kızın da Samast ile aynı yüzüğü taktığı görüldü. Sol eline yüzük takan, gazetecileri görünce yüzüğü çıkaran kız, gazetecilere Samast"ın teyzesi olduğunu söyledi ve “Akrabasıyım. Her duruşmaya geliyorum” dedi. “Alyansınız aynı” hatırlatmasına ise “Her yerde aynı alyans satılıyor” diye yanıt verdi. Adliyeden polisle birlikte arka kapıdan ayrılan genç kızın polislere Samast"ın nişanlısı olduğunu söylediği de öğrenildi. Samast"ın da duruşma sırasında yanındaki sanık arkadaşlarına onu gösterip kaş-göz işareti yaptığı ve “Güzel değil mi” diye sorduğu ortaya çıktı. Ayrıca Samast, gazetecilere de “Sözlendim ama burada değil” dedi. Yüzüğünü işaret ederek de “Çok kız var çok” diye bağırdı.

Belalısı da oradaydı

Her duruşmaya gelen Derya Koca adlı genç kız ise yine adliye çevresindeydi. Parmağına yaptırdığı Ogün dövmesiyle dikkat çeken Koca, Samast"ın kendisiyle nişanlanıp nişanlanmadığının sorulması üzerine “O benimle evlenmez ki” cevabını verdi. Koca, Samast"ın alyansı ile ilgili olarak ise “Herkes alyans taktığını söylüyor. Ben avukatıyla konuştum. Ayrıca amcasını da aradım. Öyle bir şey olmadığını söylediler” dedi.

Fransız avukatlar bu kez kriz olmadı

Geçen celsede Fransız Ermeni avukatların duruşmayı izlemesi kriz çıkarmıştı. Sanık avukatları İstanbul Barosu"nun resmi davetlerini onaylamadığı avukatların cüppelerini çıkararak duruşma salonunda oturmalarını talep etmişlerdi.

Ancak bu kez kriz yaşanmadı. Dava için adliyeye gelen Hrant Dink"in eşi Rakel, kızı Delal Dink ve avukatları Fethiye Çetin, geçen celse olduğu gibi, bu celse de duruşmaya gözlemci olarak katılan Fransız Barosu"na bağlı avukatlarla adliye girişinde basın mensuplarına poz verdi. Önceki duruşmaya katılan 5 Fransız avukatın da Paris barosuna zehir zemberek bir rapor verdikleri belirtildi. Fransız avukatlar duruşmada hakarete uğradıklarını barolarına rapor etti.

SAMAST"TAN HRANT DİNK"İN KARDEŞİNE:

5 yıl daha bekleyin!

MahkemeDe Ogün Samast ile Hrant Dink"in kardeşi Orhan Dink arasında sözlü tartışma yaşandı. Oturduğu yerden ayağa kalkan Samast, Dink"in kendisine küfür ettiğini iddia etti. Mahkeme başkanı karşılıklı laf atmalar üzerine tarafları uyardı. Orhan Dink, “Biz adam öldürmeyi bilmeyiz” diye bağırdı. Samast ise “5 yıl daha bekleyin” karşılığını verdi.

Kıl polemiği çıktı

Samast"a yönelerek konuşan Dink, “Ne yapacaksın? Bizi sıraya mı dizeceksin?” diye sordu. Karşılıklı sözlü tartışmanın uzaması üzerine mahkeme başkanı, “Bir daha konuşursanız salona almam” ikazında bulundu. Duruşmada bir polemik de müdahil avukatlardan Kezban Hatemi ile Mahkeme Başkanı arasında yaşandı. Hatemi, sanıkların kendilerine küfürler savurduğunu belirterek “Mahkemede huzuru sağlamak başkan olarak size düşüyor. Ogün Samast arkaya dönüp Yasin Hayal"in kıllarını çekiyor. Ben bundan rahatsız oluyorum” dedi. Bunun üzerine Başkan Canak, “Ben sorulara cevaplara konsantre oluyorum. Nereden bileyim onun kılını” karşılığını verdi. Bu tartışma salonda gülüşmelere neden oldu. - vatan