Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, finansal istikrar denildiğinde, merkez bankalarının daha derine inip bütün tabloyu mikro bir şekilde görmesi gerektiğini belirterek, ''Eğer ki bu iki fonksiyon, denetleme ve düzenleme başka bir kuruma verilecekse, bu iki kurum arasında, merkez bankası ve o kurum arasında çok iyi bir koordinasyon olması gerekiyor'' dedi.

İstanbul Finans Zirvesi'nde Yılmaz, merkez bankalarının yetkileri söz konusu olduğunda hala odaklanmaları gereken ve en önemli yetkilerinin fiyat istikrarı olduğunu söyledi.

Almaları gereken dersler olduğunu ve bu dersler çerçevesinde hareket etmelerinin gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ''Şunu öğrendik ki finansal istikrar, fiyat istikrarı kadar önemlidir ve bugünden itibaren merkez bankacıların ve akademisyenlerin bir görevi de bunu merkez bankasının bir fonksiyonu haline getirmektir. Yani fiyat istikrarı modellerine bunu entegre etmek gerekiyor'' diye konuştu.

Finansal istikrar denildiğinde merkez bankalarının daha da derine inerek bütün tabloyu mikro bir şekilde görmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bankacılık denetleme ve düzenlemesinden tabii ki sorumlu olamaz merkez bankaları ama genel finansal istikrardan sorumlu olmalılar ve bunun için de bir koordinasyon gerekiyor. Eğer ki bu iki fonksiyon, denetleme ve düzenleme başka bir kuruma verilecekse bu iki kurum arasında, merkez bankası ve o kurum arasında çok iyi bir koordinasyon olması gerekiyor. Merkez Bankaları kendi aralarında koordine olup bir ortak zeminde hareket etmeliler. Yani en azından önümüzdeki süreç içerisinde. Biz böyle yapacağız.''

-''ULUSLARARASI TOPLUM HALA KARARINI VERMEDİ''-

Yılmaz, dünyada yaşanan finansal kriz sonrasında uluslararası toplumun kararını hala vermediğini, 2007 Ağustos öncesindeki 50 yıla bakıldığında uluslararası merkez bankacılığı uygulamalarının çok iyi bir dönemden geçtiğini, ülkelerin nispeten ekonomik anlamda istikrarlı bir ortamı, yüksek büyüme ve düşük enflasyon oranları bulunduğunu anlattı.

Şu anda uluslararası ortamda ''Bizim yaşadığımız kriz neydi? Yanlış merkez bankacılığı politikaları mı, yoksa düzenleyici ve denetleyici ortamdaki eksiklikler mi?'' konusunun tartışıldığının altını çizen Yılmaz, 2007 yılından sonra Lehman Brothers'ın çöküşüyle ve konvansiyonel olmayan parasal politikalarla birlikte dünya ekonomisinin şu anki haline geldiğini söyledi.

Krizle ilgili tartışmaların hala devam ettiğine işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Hala tartışmalar devam ediyor. Tabii ki durum değişti. Neden merkez bankalarının parasal politikaları ve uygulamaları değişti? Şu anda dünya G-20'de, IMF'de, Dünya Bankasında ve aynı zamanda Finansal istikrar Kurulunda mali sistem, finansal mimari için yeni kurallar arıyor. Basel Komitesi, birçok karar aldı ama daha çok yapılması gereken çok fazla şey var. Ancak nihai karar henüz verilmedi. Bu süreç içinde tabii krizden önce iktisatçılar ve politika yapıcıları arasında şöyle bir mutabakat vardı; merkez bankalarının enflasyon hedefi, çok güzel bir makroekonomik sonuç verdi. Finansal krizden önce birçok merkez bankası düşük, sürdürülebilir fiyat enflasyonuna ve kısa vadeli faiz araçlarını kullanarak kendi uygulama hedeflerine ulaşmaya çalıştılar. Merkez Bankası sistemik risk ve bankacılık konusuyla ilgilenirken, birçoğu fiyat istikrarına ve bankacılık denetimine bakmadılar.''

-''MERKEZ BANKASI YAPILMASI GEREKENİ YAPIYOR''-

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, Türkiye Bankalar Birliği'yle bir araya gelecek olmalarıyla ilgili bir soru üzerine, Bankalar Birliğiyle yaptıkları toplantılarda kendi politikalarını onlarla paylaştıklarını dile getirdi.

Yılmaz, Bankalar Birliği ile daha önce yaptıkları toplantıda aldıkları ya da alacaklarını söyledikleri kararları peyderpey uygulamaya koyduklarını belirterek, ''Bu uygulamalarla ilgili olarak bankalarımızın görüşünü alacağız, onların soruları varsa onları yanıtlayacağız. Toplantının amacı budur...'' dedi.

Bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''faiz oranının yüksek olduğunu'' söylediğini anımsatması üzerine de Yılmaz, bunun cevabının bugün basında yer aldığını ifade ederek, ''Bu sorunun cevabı şu; Merkez Bankası hedef enflasyonla ilgili olarak eline gelen bilgiyi değerlendiriyor, bu bilgiye yüklediği anlam çerçevesinde yapılması gerekeni yapıyor. Bugüne kadar böyleydi bundan sonra da böyle olacak...'' diye konuştu.

Durmuş Yılmaz, bir soru üzerine de makro dengelere baktıklarını dile getirerek, bu dengelerde bir sıkıntı varsa yapılması gerekeni bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi. Yılmaz ''Elimizdeki veriye bakıyoruz'' dedi.

A.A.