Halk arasında griple karıştırılan nezlenin gribe göre çok daha hafif seyrettiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Vasıf Soysal, daha çok hava yolu ve temasla bulaşan ve yakalanılmaması neredeyse imkansız olan nezlenin viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu söyledi.

Soysal, "Viral enfeksiyonlar özellikle sonbahar ve kış aylarında salgın haline gelir. Bu dönemlerdeki ısı değişiklikleri vücut direncini düşürerek virüs ve bakterilerin hastalık yapmasına zemin hazırlar" dedi.

Bulaşma yolları hakkında de bilgi veren Dr. Sosyal, "Hasta kişilerle direkt temas, tokalaşma, öpüşme, enfekte kişilerin salgıları veya solunumu ile kontamine olan yiyecek, içecek ve giyecekler ve hava yolu ile damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşma olur. Nezle özellikle toplu yaşanılan yerlerde (okul, kreş, hapishane ve iş yerlerinde) hızla yayılır" diye konuştu.

Hastalığın kuluçka döneminin 2 ila 5 gün olduğunu söyleyen Dr. Vasıf Soysal, bu dönemde subfebril ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık gibi belirtilerin görülebileceğini ve sonra klinik tablonun yerleşeceğini belirtti. Dr. Soysal ayrıca, "Burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, hapşırma, boğazda gıcıklanma, yanma, öksürük, baş ağrısı, ses değişiklikleri ve tüm vücutta ağrı olur. Bu tablo 2-3 gün sürer. Viral enfeksiyonun üzerine bakteriyal bir enfeksiyon eklenmezse 5-7 gün de klinik tablo düzelir" dedi.

BOL SULU GIDALAR YENİLMELİ

Nezlenin genelde istirahat, sulu yiyecekler ve bol sebze meyve yenilerek 3-5 günde atlatılacağını belirten Soysal şunları söyledi:

"Bu dönemde antibiyotik verilmez çünkü viral infeksiyonlarda antibiyotiğin yeri yoktur. Ancak hastaların çoğunda bakteriyel infeksiyon gelişebilir, bu durumda uygun antibiyotik verilmesi gerekir. Bunun dışında hastanın şikayetlerini azaltmak için ağrı kesici, ateş düşürücüler, antihistaminik ilaçlar ve burun açıcı ilaçlar verilebilir" diye konuştu.

Dr. Soysal, viral infeksiyonların hemen herkesin sıklıkla yakalanabileceği türden hastalıklar olduğunu, korunmak için bazı tedbirler alınsa da tamamen engellenemediğini kaydetti.

Hastanın dikkat edebileceği en önemli hususların soğuktan korunma ve hastalarla yakın temasta bulunmamak olduğunu ifade eden Soysal, nezlenin aşısının olmadığını da sözlerine ekledi./iha