Ziyaretin iptalinde Türkiye'nin Sudan'a ilettiği diplomatik isteğin etkili olduğu belirtiliyor

İslam Konferansı Teşkilatı 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı için İstanbul'a gelmesi planlanan Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir'in ziyareti iptal ettiği açıklandı. El Beşir'in bu kararı almasında, Türkiye'nin 'Ziyareti iptal edelim' şeklindeki diplomatik talebinin etkili olduğu ileri sürüldü. El Beşir'in Türkiye'yi zor durumda bırakmamak için ziyareti iptal ettiği belirtiliyor. AB ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye uyarı gelmişti. Sudan Cumhurbaşkanı'nın yarın gelip gelmeyeceği ise netleşmedi. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama emri çıkarttığı Ömer El Beşir'in Türkiye'ye gelişi tartışma konusu olmuştu.

GÜL: ONLAR NE KARIŞIR Kİ

AB'nin Türkiye'ye nota verdiği haberleri üzerine Cumhurbaşkanı Gül, 'Onlar ne karışır ki?" demiş, Dışişleri Bakanlığı ise AB'nin Türkiye'ye nota verdiği yönündeki haberleri yalanlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da Türkiye'ye uyarı gelmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, El Beşir'in Türkiye'de derhal tutuklanmasını, gerekenin yapılmasını istedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 4 Mart 2009'da, El Beşir hakkında tutuklama emri çıkartmıştı. El Beşir, Darfur'da insanlık ve savaş suçu işlemekle itham ediliyor.

Öte yandan, Sudan resmi haber ajansı SUNA, El Beşir'in, Türkiye ziyaretini “Sudan'daki bir sorun nedeniyle ertelediğini” duyurdu. Habere göre El Beşir, eski isyancılar aralarındaki anlaşmazlığa çözüm bulmak için Türkiye'ye gelmedi./yeni şafak