70 kişinin yaşadığı Yunan adasına çıkan 75 kaçak göçmen, evlere saldırdı. Tavşan ve keçileri kesip yiyen göçmenlere karşı adanın 3 bekçisi, başkentten polis yardımı istedi..

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege Denizi'ni plastik botlarla aşmaya çalışan kaçak göçmenler, çoğu zaman güney Ege'nin tam ortasında bulunan küçük Yunan adası Agathonisi'de (Türkçe'de Eşek Adası olarak geçiyor) soluğu alıyor. Son günlerde artan oranda göçmen akınına uğrayan küçük Agathonisi Adası sakinleri, ne yapacaklarını şaşırdı. Son olarak evleri göçmenlerin saldırısına uğrayınca çareyi, yardım istemekte buldular.

YUMRUKLAR KONUŞTU

Geçen hafta küçük tekneleriyle boğuştukları dalgalara ve fırtınaya rağmen 75 kaçak göçmen adaya çıkmayı başardı. Toplam nüfusu 70 kişi olan adada büyük bir kaos yaşandı. Kendilerine bir barınak arayan Somali, Afgan ve Filistinli kaçaklar, açlık ve susuzluklarını gidermek için erzak bulamayınca ada sakinlerinin evlerine saldırdı. Yalnız 3 bekçi tarafından korunan adada tavuk, horoz, tavşan, koyun, keçi ne buldularsa kesip yediler. Göçmenleri engellemeye çalışan adalılarla aralarında kavgalar çıktı. Yiyecekleri paylaşırken de göçmenler arasında yumruklar konuştu.

EK YARDIM İSTEDİLER

Adanın Belediye Başkanı Vangelis Kottoros, İçişleri Bakanlığı'ndan acil yardım istemek zorunda kaldı. Yardımın ulaşmasıyla kaçaklar bir gemiyle komşu adadaki göçmen kampına götürüldü. Ne var ki Agathonisi sakinleri 75 kaçak göçmenden kurtulduklarını sandıkları bir anda, ertesi gün 42 yeni kaçak göçmenle burun buruna geldi. 37 erkek ve 5 kadından oluşan yeni göçmen dalgası ada sakinlerinin Atina'dan ek yardım istemesine yol açtı. Yunan Deniz Ticaret Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre ocak ayından bu yana yalnız bu küçük adaya çıkan toplam göçmen sayısı 393'ü buldu. Yunan hükümeti, Ege'nin kaçak göçmenlerden korunması amacıyla Türk makamlarıyla işbirliği yapılmasından başka AB ülkelerinin de Ege'ye sahil güvenlik botları göndermesini istiyor...

150 bin

Geçen yıl Yunanistan'a geçen kaçak göçmen sayısı.

300

Yunan adalarına bir günde sığınan ortalama göçmen sayısı.

4000 $

Göçmenlerin kişi başına pasaport ve karşıya geçiş için ödediği para.

120

Geçen yıl suç üstü yakalanan insan kaçakçılarının sayısı.

Komşuya azınlıklar uyarısı

BM'nin azınlık konularından sorumlu birimi tarafından hazırlanan raporda ülkedeki türk azınlığa saygı gösterilmesi çağrısı yapıldı. Azınlıklardan yalnızca dini kökenlerine değil etnik kökenlerine göre de bahsedilmesi gerektiği belirtilirken "Yunanistan bu konuya daha medeni ölçülerde yaklaşmalı" denildi. Raporda müftülük seçimlerinin de azınlığın oylarıyla yapılması gerektiği belirtildi.


Sabah