AİHM"deki Dink davasında tepki çeken “Nazi” savunmasını geri çekmenin yollarını arayan Türkiye dostane çözüm arayışına girdi. Davutoğlu, “Dostane çözüm ürezinde duruyoruz. Nerede hata yaptığımızı tespit etmek için de çalışma başlattık” dedi. İçişleri Bakanı Atalay da AİHM"e yeni bir metin gönderileceğini açıkladı.

Türkiye “Nazi” savunması yaptığı AİHM"deki Dink davasında gelen tepkiler üzerine çarkedip, dostane çözüm arayışına girdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “dostane” çözüm üzerinde durduklarını açıkladı. Bakan Davutoğlu, önceki akşam Kanaltürk"te“Türkiye"nin çağdaş, evrensel hukuka uygun şekilde bu konuları ele alması için bu konu başta olmak üzere atacağımız adımlar olacak” dedi. Davutoğlu şöyle devam etti: “Dink olayında iki konuda yapılan müracaatlar var, biri yaşam hakkının korunması, biri de ifade özgürlüğü konusunda. Gerek yaşam hakkı, gerekse ifade özgürlüğü konusunda devlet bütün sorumluluklarını yapmalıdır, böyle bir şeyi tartışma konusu bile etmeyiz. Bu savunmalar teknik düzeyde yapılan ve herhangi bir bakan imzası gerektirmeyen savunmalar. Bu, bizim şu anki kriterlerimiz bağlamında uygun olmayan bir savunmadır. Biz tekrar Adalet Bakanımızla birlikte bu konuyu ele aldık. Peki bunu yazanlar kötü mü, hayır. Onlar da devletin uygulamasını savunma durumundalar. Bu yürütmeyle ilgili değil. Fakat yargı da devletin bir kurumu olarak biz onun da hesabını yapmak durumundayız. Ben bu savunmanın usulünden ve üslubundan bu savunmayı benimsemediğimi söyledim. Daha sonra Adalet Bakanımızla da görüştük. Bakanlıkta da bir toplantı yaptık. Strasburg"tan daimi temsilcimiz katıldı ve bir değerlendirme yaptık. Bugün İçişleri ve Adalet Bakanımızla bu konuyu ele aldık. Türkiye"nin çağdaş, evrensel hukuka uygun şekilde bu konuları ele alması için bu konu başta olmak üzere atacağımız adımlar olacak. Özellikle dostane çözüm konusu üzerinde duruyoruz. AİHM"deki davalarla ilgili nerede hata yapıldığına dair bir çalışma yapacağız.”

Türkiye"nin Nazi savunması

Türkiye AİHM"e gönderdiği savunmada şöyle demişti: “Dink,Türklüğü aşağıladı,nefret söyleminde bulundu. Bu tür yazılar halkı tahrik etme suçunu oluşturur, kamu düzenini bozar. Almanya"da bir Nazi liderine verilen cezayı AİHM onaylamıştır. Dink tehdit edilmiş olsaydı koruma isterdi, istemedi.”

BAKANLARDAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

"Telafi mekanizması kurduk"

Dink davasıyla ilgili bakanlar dün çok önemli açıklamalar yaptı. İşte özeleştiri ve pişmanlık içeren o açıklamalar:

İÇİŞLERİ BAKANI BEŞİR ATALAY:

“Devlet vatandaşını koruyamamış bu çok açık. Dolasıyla o savunmaya da katılmıyoruz. Savunma ile ilgili telafi mekanizması kurduk. AİHM"e Dışişleri kanalıyla yeni bir metin gidecek, dostane çözüm yolunun bir parçası olarak. Ailenin taleplerini de içerecek. Ama bu da yine yargı aracılığıyla oluyor. Dostane çözümle kendi aranızda bir uzlaşma değil; AİHM"de yargı kararıyla, yargı onu karara bağlıyor.”

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN:

Ailenin ızdırabını azaltacağız

“Hrant Dink"le ilgili AİHM savunması doğru değil. Devlet yaşam hakkını koruyamadı. AİHM "deki savunmayı kaldıracak bir teklif olacak. Yeni başvuruyla Dink ailesinin ızdıraplarını azaltmaya çalışacağız. Maddi isteği ise mahkeme kendi belirleyecektir. Bu başvuruları dava sonucundan önce yapacağız. Geri çekme olmayacak. Yeni yapılacak dostane çözüm önerisi, önceki savunmayı bir nevi düzeltecek.”