Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, piyasadaki nakit akışının bankalara gitmesinin yerine ekonomide kalmasının krize yönelik çözümlerden biri olabileceğini söyledi.
Aslan, tüketici kredileri ve kredi kartı kullanımı ile ilgili şu ilginç öneride bulundu: "Aylık 400 YTL ödenen tüketici kredilerinin vadesinin ikiye katlansın. Böylece vatandaşın elinde kalacak 200 YTL ile alışveriş yapsın. Piyasa canlansın."

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümünü etkinliklerini anlatmak için basın toplantısı düzenleyen Aslan, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Yaşanan krizle ilgili hükümete çeşitli önerilerde bulunduklarını ifade eden Aslan şöyle konuştu:

"Bu krizle ilgili tedbir olarak biz şunu önerdik: Tüketici kredilerinin yeniden yapılandırılması lazım. Yani somut örnek verirsek, bir memur, bir esnaf, şu anda aylık tüketici kredisi ödüyorsa, 400 YTL ödüyorsa, onun zamanını ikiye katlayarak 200 YTL ödesin. Diğer 200 YTL ile piyasadan alışveriş yapsın.

Yani 4 yıl vadesi varsa 8 yıla yaymak lazım. Piyasadaki nakit akışının bankalara gitmesinin yerine ekonomide kalmasını sağlamak lazım. Kredi kartı verme sistemlerini mutlaka çağdaş ülkelerdeki gibi, belirli plan ve disiplin içerisinde tutmak lazım. Her önüne gelen, her istediği yerde kredi kartı dağıtamamalı. Bu konuda çok ciddi yaptırımlara ihtiyaç var. Biz bunları çok uzun süredir dile getiriyoruz. Bu kriz esnasında da ısrarla bu tedbirlerin uygulanması için çaba gösteriyoruz."


(CİHAN)