Söke Ticaret Borsası ve Söke Ziraat Odası tarafından başlatılan çalışma kapsamında pamuk üretiminde bu yıl yaşanan verim düşüklüğünün nedenlerini araştırıyor.
Meydana gelen verim düşüklüğü Perşembe günü düzenlenecek konferansta konunun uzmanları ve üreticiler tarafından düzenlenecek panelde konuşulacak. Gerçekleşecek panelde Aydın il Tarım Müdürlüğü"nden ziraat mühendisleri Dr. Ebru Serter ve Hüsamettin Küçükekşi, Nazilli Pamuk araştırma Enstitüsünden ziraat mühendisi Nedim Özbek ve TARİŞ Arge"den ziraat mühendisi Mithat Küçükgürdal konuşmacı olarak yer alacak.
Uzaktan algılama yöntemi ile Ege bölgesinde pamuk veriminin tespit edildiğini ve buna göre yüzde 20-25 verim kaybının söz konusu olduğunu ifade eden Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; “Söke olarak yaşanan verim kaybını irdeleme mecburiyetinde hissettik” dedi. Fiyat bakımından güzel olan bir yılın verim kaybı olmasaydı daha da güzel olabileceğine dikkat çeken Bertan Balçık; “Geçen yıl dekarda 400 Kg olan verim bu yıl 350-360 Kg"a geriledi. Sökeli üreticiler olarak bizlerden kaynaklanan sebepleri saptamamız gerekir” dedi.
Doğanın her yıl dengesinin değişebildiğini, verim kayıplarının doğa şartlarından kaynaklanabildiğini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek de; “Asıl konu üreticiler olarak bizlerin nelere dikkat etmesi gerektiğidir. Bölgede diğer pamuk ekim alanlarına baktığımızda en yüksek verim Söke Ovası"nda olsa da, kendi ovamızdaki veriler karşılaştırmasında görülen verim düşüklüğünün nedenlerini bulmak zorundayız” diye konuştu.
Balçık ve Örnek; gerçekleşecek panele tüm Sökeli üreticileri ve ilgilileri beklediklerini ifade ettiler.