Uzan Ailesi"nin davalarında sessiz sedasız şok gelişmeler yaşanıyor. Firarda bulunan baba Kemal Uzan ile çocukları Cem ve Hakan Uzan tarafından Türkiye aleyhine yaklaşık 350 milyar dolarlık açılan davaya konu olan ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili yargı sürecinde peş peşe skandal gelişmeler gerçekleşiyor. SPK"nın, ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili yaptığı suç duyurusu üzerine açılan 7 dava, zamanaşımı nedeniyle ortadan kalktı. Birleştirilmiş 7 davaya bakan Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi, 29 Kasım tarihli duruşmasında, Cem Uzan, Hakan Uzan ve baba Kemal Uzan hakkındaki tutuklama kararlarını da kaldırdı. Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi, Uzan Ailesi"ni kurtaran "zamanaşımı" kararını 29 Kasım 2010 tarihindeki duruşmasında verdi.

ZORA SOKAN KARAR

Karardan bir gün sonra yani 30 Kasım"da da, Kemal Uzan"ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"nde (AİHM) ÇEAŞ ve Kepez"e el konulması nedeniyle açtığı davanın duruşması yapıldı. Kemal Uzan 160 milyar dolarlık tazminat talebinde bulunduğu duruşmaya katılan Cem Uzan"ın sürekli gülmesi herkesi şaşırtmıştı. Cem Uzan"ın niye güldüğü, Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi"nin kararı ile kesinleşmiş oldu. Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi"nin kararı, Türkiye aleyhine milyarlarca dolarlık dava açan Uzanları sevindirdi. Söz konusu kararı, Uzanlar"ın tahkim davalarında kullandığı öğrenildi. Cem Uzan başta olmak üzere Uzan Ailesi"nin bireyleri hakkında, İmarbank, Telsim şirketlerindeki usulsüzlüklerden dolayı verilmiş hapis cezaları bulunuyor.

7 davadan kurtuldular Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2003 yılında el konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketleriyle ilgili SPK uzmanlarının çok sayıda raporu bulunuyor. Bu raporlar doğrultusunda aralarında Kemal Uzan, Cem Uzan ve Hakan Uzan"ın da bulunduğu ÇEAŞ ve Kepez yöneticileri hakkında 7 ayrı suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyuruları doğrultusunda Uzan Ailesi"nin yöneticileri hakkında tam 7 ayrı dava açıldı. Davalar, aynı şirketlerde işlenen usulsüzlükleri içerdiği için, birleştirildi. Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde E.2004-1282 sayılı dosyada birleştirilen davalarla ilgili karar 29 Kasım 2010 tarihinde verildi. Mahkeme, 7 ayrı davanın da zaman aşımına uğradığını belirterek, dava dosyalarının rafa kaldırılmasına karar verdi. (Star)