Bankoğlu ve Şentürk programda Didim tanıttı.
7 Nisan Çarşamba günü TRT Belgesel kanalında yayınlanan “Turkuaz” adlı programına katılan Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu ve Didim Kültür Mirasını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk Didim"i tanıttı. Programda ilk konuşan Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk mübadele zamanında sonra gelişen süreçle ilgili bilgiler verirken “Mübadeleden 70-80 yıl sonra karşılıklı diyolaglarla özellikle Yunanistandaki 2. ve 3 jenerasyon nesil atalarının topraklarını gelmeye başladılar. Buraları gezdiler ve bilgi aldılar. 1994 yılında biz de yerel yönetim ve kaymakamlığımızla Girite gittik ve sonra onlar Didim"e geldi. Sonra Didim"den Yunanistanın Kavala ve Selanik kentlerine gittik ve oradan Didim"e ve Ege bölgesine gezmeye geldiler. Son 3 gündür paskalya sebebiyle birçok Yunanlı turist Didim, Kuşadası ve Sökeye geldiler. Ortak kültür anlamında yeme, içme ve reaksiyonlarımız aynı, farkımız ise onlar Ortodoks-Yunan biz ise Müslüman ve Türküz” dedi.
Arap Ülkelerinden Ülkemize olan ilginin sebebiyle ilgili yöneltilen soruya da cevap veren Şentürk “Arap ülkelerinin tercihi neden; son yıllarda Turizm Bakanlığının politikalarının etkisi var. Özellikle acenteler bu bölgelerde çalışma yapıyor. Biz de Didim olarak Londra"da Berlin"de bulunduk ve birebir ilişkiler bu diyaloglar neticesinde verimler aldık. Özellikle İran, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistanda bağlantılar yapıldı. 2010 yılında turizmde yüzde 30 artış bekliyoruz” dedi.
DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu “Niye Didim sorusuyla”ilgili olarak “Çok güzel bir noktaya değidiniz. Didim yeni keşfedilen, doğası ve iklimi kültürel ve tarihsel değerleri ile ülkemizde ilk sırada gelecek bir yer… Bu güne kadar çalışmalarda gerekli yeri alamadık ama birliğimizde zaten bu amaçla kuruldu. Birliğimiz 2009 yılında kuruldu ve Kasım ayında faaliyete başladık. Didimi en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Burada maalesef ülkemizde ve yurt dışında pek iyi tanınmıyor.Son yıllarda atak yaptı. Yurt dışındaki fuarlara gelen çoğu kişiler Didim nerde diyor. Biz bunu birliğimiz sayesinde aşmaya çalışıyoruz. Didim potansiyel anlamında yatırım yapılacak yerlerinden birisi ve el değmemiş bakir koyları var” dedi.
“Neden Didim” sorusuna da cevap veren Bankoğlu ise “1980"li yıllardan bu yana İngilizler tarafından keşfedilmiş, rutubeti az , doğası güzel ve hayatın kolaylığı için tercih edilmiş. 2004 de yapılaşma olması sebebiyle konut alımında büyük talep oldu. Ve çok sayıda konut satıldı. Büyük bir sıçramayla İngiliz hakimiyeti altında bir kent oldu ve bu bizi rahatsız etmiyor.Didim"de kışın dahil 3-4 bin İngiliz yaşamaktadır. Kendileri de Didimin doğasına ve sadeliğini seviyor ve burayı İngiliz kenti yapmak istemediklerini de dile getiriyorlar” dedi.
Programda ayrıca Didim"in dışında Ülkemizdeki tarihi ve kültürel yerleri de tanıtan görüntüler sunuldu. -iha