Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ"un 67 yaşını doldurduğu ve bu nedenle emekli sayılması gerektiği yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığı öğrenildi

Başbuğ"un 1 Eylül 2010 itibariyle görev süresinin dolacağını kaydeden askeri kaynaklar şu bilgiyi verdi: “Başbuğ"un görev süresi yaş haddi nedeniyle 30 Ağustos 2010 itibariyle sona erecek ve emeklilik dönemi 1 Eylül 2010"da başlayacaktır. Genelkurmay başkanlarının yaş haddi 67, görev süreleri ise 4 yıldır. TSK Personel Kanunu"na göre yaş haddinin dolduğu yılın 1 Eylül tarihi itibariyle görev süresi dolmuş olacaktır. Bu konuda tartışma söz konusu değildir.”
Genelkurmay başkanları arasında, yaş haddini doldurduğu yılın 1 Eylül tarihi itibarıyla emekliye ayrılan örnekler mevcut. Genelkurmay başkanlarından Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Yaşar Büyükanıt 67 yaşını doldurdukları son görev yılında 1 Eylül tarihi itibariyle emekliye ayrılmışlardı.
Askeri kaynaklar, söz konusu habere dayanak olarak gösterilen Emekli Sandığı Kanunu"nun değil özel ve yeni tarihli olan TSK Askeri Personel Kanunu"nun esas alınması gerektiğini kaydetti. Emekli Sandığı Kanunu"nda yaş haddinin 65, Askeri Personel Kanunu"nda 67 olarak belirlendiğini kaydettiler. Bu durumda Askeri Personel Kanunu"nun geçerli olduğunu belirttiler.

Milliyet