İlk incirin İstanbul’a gönderileceğini ifade eden Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat İzgü “2012-2013 sezonunun bereketli ve bol kazançlı geçmesini dileyerek ilk tescilli satışımızı yaptık. Nazilli'nin ekonomisini canlandıracak olan incirde bu yıl yaklaşık 60 bin ton rekolte bekliyoruz” dedi.

EN KALİTELİ İNCİR 500-800 RAKIMDA

Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat İzgü, İncirin anavatanının Türkiye, Başkentinin Nazilli olduğunu, incirin buradan da Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayıldığını kaydederek “Dünyada oldukça sınırlı sayıda ülkede incir üretimi yapılmaktadır. Buna bağlı olarak kuru incir üreten ülke sayısı da oldukça azdır. İncir, her ne kadar subtropik bir meyve olsa da geniş ekolojik uyum kabiliyeti nedeniyle ülkemizin tüm sahil kuşağında yetiştirilmektedir. Ancak incirin yetiştirilmesi için en elverişli bölgeler Büyük ve Küçük Menderes havzalarıdır. Burada daha çok kurutmalık incir yetiştiriciliği yoğundur. İncirin yüzde 80’i Aydın çevresinde Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetişir. Türkiye’de yıllık üretim ortalama 265 bin ton civarındadır. Bunun 60 bin tonu kuru incir olmakla birlikte ülkemiz dünya üretiminin yarısını tek başına üretmektedir. Aydın 25 bin tonu bulan incir rekoltesi ile ülke üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştirmektedir. Yaklaşık 10 milyon incir ağacından 2 milyon tanesi 92 bin hektar alanda üretimi yapılan Nazilli'de bulunmaktadır. Aydın genelinde ise en fazla inciri Nazilli üretmektedir. 25 bin ton rekolte beklenen Aydın genelinde 15 bin ton ile Nazilli, Aydın İncirinin yarısından fazlasını üretmektedir. Rakımı yüksek olan 500-800 metre rakımlı bölgelerimizde de en kaliteli incirimiz üretilmektedir.”

ORGANİK İNCİR ÜRETEN KÖYLER ARTIYOR

İzgü, dünyada en fazla tercih edilen organik özelliğini iyi değerlendirerek ilçede ve çevresindeki ilçelerde organik köylerin sayısının artmaya başladığını kaydederek “Organik köylerimiz olan Samaili, Şimşelli, Hasköy, Aksu, Işıklar, Sinekçiler ve Kavacık incirleri en fazla tercih edilen incirlerin başında gelmektedir. En kaliteli incir ise yine en fazla üretilen yer olarak Nazilli'de üretilmektedir. İnciri ile iddialı olan ilçemiz, genellikle iç piyasaya ürün hazırlarken yüzde 30-35’lik kısmını da ihracatla 10’a yakın ülkeye ürün pazarlamaktadır. Gün geçtikçe artan talepleri en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlayan üreticimiz, tüccarımız ve ihracatçımız, borsamızın öncülüğünde kaliteyi ön planda tutarak iyi kazanç hedefiyle yeni sezonun hayırlı olmasını diliyor” dedi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png