5 ortaklı projenin ilk ayağında Nazilli Ekibi, İtalya Siderno’da bulunan AS Eurokom’u ziyaret etti.
2006 yılında kurulan derneğin Türk kültürünü ve yöresel oyunlarını yaşatmayı ve yaygınlaştırmayı görev edindiğine değinen Nazilli Yöresel Oyunlar ve Folkloru Destekleme ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülay Sezer; “Hedefimiz Türk kültürünü ve yöresel oyunlarını çocuklarımızın öğrenmesini ve geleceğe taşımasını sağlamaktır. Halk danslarının çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişmesindeki önemini yaptığımız çalışmalarla göstermeye çalışmaktayız. Bu çalışmalarımıza Avrupa Birliğine sunduğumuz bir proje ile ilerletmeye başladık. Derneğimiz YOFDER olarak, Avrupa Birliğinin 2011 teklif çağrısı döneminde sunmuş olduğumuz Danslarla Yolculuk (Journey Through Dances) isimli öğrenme ortaklığı grundtvig projemiz kabul edildi. Bu proje tamamen Avrupa Birliği finanslıdır. Avrupa birliğinin gençlik, geliştirme ve yaygınlaştırma amaçlı açtığı bu projelere Ankara’da merkezi bulunan Ulusal Ajans aracı kurum olarak hizmet vermektedir” dedi.
“İTALYA VE ROMANYA ORTAKLI PROJE”
Projedeki amaçlarının Türk kültürünün, danslarının Avrupa ülkelerine tanıtımı, yaygınlaştırılması ve taşınması olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Sezer; “Projemizin koordinatörü Türkiye olarak derneğimiz YOFDER, katılımcılarımız ise İtalya Siderno’da bulunan AS Eurokom, yine İtalya Marche’de bulunan IL Cerchio Solieta Cooplrativa Sociale, Romanya Turnu Magurele’de bulunan Colegiur National Unirea ve yine Romanya Targy Frumos’da bulunan Grup Scolar Tehnic Targu Frumos’dur. Toplam 5 ortakla 2 yıl sürecek olan projemizin ilk toplantısını 4-9 Ocak 2012 tarihlerinde İtalya Siderno’da gerçekleştirdik. Bu toplantıda tüm ortalarımız ülkelerini, şehirlerini, kurumlarını ve dans kültürlerini tanıttı. Projemizi simgeleyecek logo belirlendi. Proje kapsamında bir web sayfası oluşturulmasına karar verildi. Projeyi anlatan bir kitap basılacak, broşürler ve afişler hazırlanacak. İtalya basını bu projemize çok ilgi gösterdi. Toplantılarımızı yakından takip ederek, proje koordinatörü olarak bizimle röportaj yaptılar ve İtalya basınında yer verdiler. İkinci toplantımızı Romanya Turnu Magurele’de 3-6 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştireceğiz Daha sonra İtalya ve Romanya’daki diğer ortaklarımıza gideceğiz. Mayıs 2013’de proje finalini koordinatör olduğumuz için güzel şehrimiz Nazilli’de yapacak olmanın heyecanını şimdiden hissediyoruz. Zaten bu proje ile Türkiye’de projesi kabul gören sayılı halk oyunları derneklerinden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Bundan sonrada yeni projeler yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“BAŞKAN ALICIK’A TEŞEKKÜR”
Bu projenin bir festival projesi olmadığına değinen Sezer; “Bilimsel araştırma ve çalışmalardan oluşan projemizin Nazilli’mize ve derneğimize hayırlı olması için özverili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Güzel Nazilli’mizin kültürüne ve çocuklarına özveriyle yaklaşan çok değerli Belediye Başkanımız sayın Haluk Alıcık’a çok teşekkür ediyoruz. Kendisi ilçemizin ve kültürümüzün tanıtılması için Nazilli’yi tanıtan Dergi, CD ve bölgesel ürünlerin bulunduğu çantalardan hediye etmemiz için bizlere verdi. Bizde Başkanımızdan aldığımız bu çantaları proje ortaklarımıza sunduk ve büyük bir beğeni kazandı” dedi.