Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Aydın eski Milletvekili Ahmet Ertürk, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç, Nazilli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat İzgü ile yaklaşık 300 gıda işletmecisinin katıldığı Nazilli Belediye Kültür Sarayı Nikah Salonunda düzenlenen seminerde konuşmacılar gıda işletmeleri kayıt ve onay işlemlerine dair yeni yönetmelikleri anlattı. Konuyla ilgili olarak bir konuşma yapan Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç; "Odamız ve Borsamız sorumluluk alanında bulunan gıda işletmelerimizin yeni yönetmelikleri mutlaka öğrenmeleri ve hemen uygulamaları gerekmektedir. Bu nedenle konunun uzmanları ile işletmecilerimizi buluşturarak destek olmak istedik” dedi.
“MARKALI ÜRÜNLER ÖN PLANA ÇIKMAKTADIR”
Türkiye’nin kalkınmasında ve kendine yetebilen bir ülke olmasında en büyük faktör, tarım ve gıda sanayimizin güçlü olmasıdır diyen Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç; “Ülkemiz toprak ve iklim yapısının genel olarak tarıma elverişli olması önemli bir kaynağın yurt içinde kalmasını sağlamıştır. Zaman içinde gıda sektöründeki üretim artışının, diğer sektörler ile kıyaslandığında çok ileride olduğu görülmektedir. Özellikle son yıllarda değişen harcama eğilimleri ve beslenme alışkanlıkları, sektörde önemli gelişmeleri beraberinde getirmekte kişi odaklı ürünler ön plana çıkmaktadır. Büyük kentlerdeki gıda ve yemek sektörü neredeyse sanayi yatırımlarıyla aynı düzeyde seyretmektedir. Kişi başına düşen gelirin artması, nüfusun çalışma hayatında daha çok yer alması, kentleşme sonucu yaşam biçiminin değişerek çekirdek aile yapısının yaygınlaşması gibi etkenler, tüketim alışkanlıklarını da değiştirmiştir. Kalite ve güvenliğe verilen önemin artmasıyla, gıdada güvenilen markalar ve paketli ürünler ön plana çıkmaktadır. Bir başka eğilim de, organik gıdalardır. Gelişen tüketici bilinci, gıda sektörü için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Ülkemizdeki girişimci sayısının gittikçe artmasıyla birlikte rekabet ortamı da büyümekte ve markalı ürünler ön plana çıkmaktadır” dedi.
“OLUMSUZLUKLARI ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ”
Avrupa birliği mevzuatının ve gıda kodeksinin ülkemize uyarlanmasıyla gıda sektöründeki üretim koşullarında önemli değişiklikler olduğuna dikkat çeken Pirinç; “Ancak gıda sektörü bir girişimci için ne kadar avantajlı gözükse de sektördeki imalatçı ve sağlayıcıların çokluğu acımasız bir rekabet ortamı yaratmakta işletmelerin önemli bir kısmı sadece gelir kaygısıyla hareket etmektedirler. Bununla birlikte kayıt dışı işletme ve kayıt dışı istihdam gıda sektöründeki haksız rekabeti ortaya çıkaran önemli unsurlardır. Gıda satışı ve dönüşüm risklerinin yüksek olması, çalışanların eğitim seviyelerinin düşüklüğü sektörün dile getirdiği diğer sorunlardır. Geçtiğimiz yılın aralık ayında yayımlanan gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair yönetmelik ile Türk gıda kodeksi etiketleme yönetmeliği, önceden alınan üretim izin belgelerinin geçerliliğini kaldırmıştır. Gıda sektörünü doğrudan ilgilendiren mevzuat ve uygulama değişikliklerini siz üyelerimiz için mümkün olduğu ölçüde kolaylaştırmak istedik ve bu amaçla ticaret borsamız ile birlikte düzenlediğimiz bu toplantının yeni gıda mevzuatına ışık tutmasını diliyoruz. Amacımız özellikle gıda üreten işletmelerimizin mevzuattan kaynaklanan eksikliklerini bertaraf etmek olumsuzlukları ortadan kaldırmaktır. Borsamız ve il tarım müdürlüğü ile böylesine yararlı bir çalışmayı gerçekleştirmek bizleri mutlu etmiştir” şeklinde konuştu.
“ÜRETİCİLER AYDINLATILDI”
Düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Uzmanları Yücel Kayahan, H.Murat Ada, Öznur Kaan ve şube müdürü Ferhat Aydoğdu, Resmi Gazetede yayımlanan Gıda işletmeleri Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik ile Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hakkında bilgilendirmelerde bulundular. Uzmanlar Yücel Kayahan ve H.Murat Ada ‘Kayıt ve Onay Yönetmeliği’ hakkında bilgilendirmede bulurken, Öznur Kaan ‘Gıda Hijyeni ve Alo 174’ sunumu yaptı. Oturum Başkanlığını yapan Şube müdürü Ferhat Aydoğdu, programın sonundaki soru-cevap bölümünde ise üreticilerin sorularını cevaplayarak üreticileri aydınlattı.