Atatürk tarafından kurulan ve kuruluştan 80"li yıllara kadar Türkiye"nin en büyük tekstil fabrikası olan Sümerbank tesislerinde dokunmuş binlerce basma bir müzede meraklıları ile buluşacak.
Üniversite"de yayınlanan ADÜ Haber dergisinin 78. sayısında yer alan habere göre; Türkiye"nin savaş yıllarından sonra kurulan ilk işletmelerinden olan ve özelleştirme kapsamında yönetimi özel bir kuruluşa devredildikten kısa bir süre sonra kapısına kilit vurulan tarihi fabrikanın içinde açılacak olan müze, Üniversitenin prestij projesi olacak.
Üniversiteye 2003 yılında devredildikten sonra işçiler yerine öğrencilerin sokaklarında yürüdüğü Sümer Kampüsüne dönüşen Sümerbank"ın, müzenin açılmasıyla teknokente dönüşmesi yönünde de önemli bir adım atılmış olacak.
ÜNİVERSİTE ÖZEL BİR KOMİSYON OLUŞTURDU
Nazilli Basma Fabrikasındaki çalışmalar ilk olarak 2007 yılında başladı. Çalışmaları yürütmek için öğretim elemanlarından oluşan özel bir komisyon kuran Üniversite, bu komisyona bağlı olarak çalışan çekirdek bir kadro da oluşturdu. Öğretim üyeleri, Sümerbank"ın eski çalışanları, mimarlar, fotoğrafçılar ve desen ustalarından oluşan bu ekip gecesini gündüzüne katarak çalıştı. Şalter indirilip kapatıldıktan sonra, kaderine terk edilen ve içindeki binlerce değerli kumaş örneğinin yağmur suları, rutubet nedeniyle zarar gördüğü fabrikayı ele alan ekip, fabrikanın her köşesindeki kumaş örneklerini, desen çizimlerini, moletleri (Çelik desen kalıpları), katalog fişlerini, işçilerin dosyalarını, sipariş zarflarını toplayarak envanterini çıkararak işe başladı. Her değeri tek tek arşivleyen ekip, kumaşların temizlenmesi, fotoğraflanması, özel dizayn edilmiş dolaplara kaldırılmasıyla çalışmalarının büyük bir bölümünü bitirdi. 1937-1950 yıllarında basılmış kumaş örneklerini özel çekmecelerinde muhafaza eden Komisyon, çok değerli olan desen kalıpları, rolyöfleri ve moletleri de korumaya aldı. Sümerbank"ın ham kontrol dairesine tüm ürünleri taşıyarak koruma altına alan komisyon, müze olacak idare binasının restore edilip, sergi salonu haline dönüştürülmesiyle tüm bu değerleri müzeye aktaracak.
KOMİSYON ANITLAR KURULU"NA BAĞLI OLARAK ÇALIŞIYOR
Üniversite yaptığı tüm çalışmaları, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bağlı olarak yürütüyor. Her çalışmayı bu kurulun öngördüğü şekilde yapan Komisyon, kültür mirası olarak değerlendirdiği kumaş örneklerini Türkiye"nin ilk tekstil müzesini kurarak sergilemek için kurulla işbirliği halinde çalışıyor. Binaların tescillenmesi ve bunların röleve ve restorasyon projelerinin hazırlanarak onarılması sürecini takip eden Kurula karşı sorumlu olan Üniversite, gerekli ödenekleri sağlayıp çalışmaları hızla tamamlamayı hedefliyor.
ATATÜRK"ÜN FABRİKA ÇALIŞANLARINA İLK SESLENDİĞİ BİNA MÜZE OLACAK
Atatürk"ün fabrikayı kurduktan sonar ilk konuşmasını yaptığı tarihi idare binasını restore etmeye hazırlana Üniversite, binanın bir sergi ve toplantı salonuna dönüştürülmesi için çalışmalara da başladı. Çok yakında mimari çizimleri hazırlatarak binayı restore etmeye başlayacak olan Üniversite, sergi salonlarının yanı sıra, toplantı salonları ve kütüphanesiyle güzel bir merkeze dönüşecek olan bu binada yerli ve yabancı konuklarını ağırlayacak.
TÜRKİYE"NİN İLK TEKSTİL MÜZESİ OLACAK
Mevcut tüm kumaş örneklerinin, moletlerin renk, desen ve niteliklerine uygun olarak numaralandırıp özel çekmece ve dolaplarına kaldırılmasından sonra varyasyonları da dahil olmak üzere envanterleri çıkarılan tüm bunların arasında bir seçim yapılarak sergilenmeye değer olanlar elenecek. Özel olarak dizayn edilmiş salonlarda sergilenecek olan kumaşların seçimini Arkeolog Handan Özkan yapacak. Sergilenmeye değer görülmeyen eserlerde korunacak ve tüm binaların restorasyonundan sonra kendi binalarındaki orijinal yerlerinde korumaya alınacak.
Müzede, Tarih Komisyonunun tarihi arşiv niteliğinde olan tüm kitapları düzenlemesinin ardından, bir kütüphane de açılacak. Müzede Atatürk"ün eşyalarını yer aldığı bir oda da oluşturulacak. Atatürk"ün orijinal fotoğrafları ve tabloları da restore edilerek burada sergilenecek.