2009 yılında Türkiye, Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Pakistan ve Özbekistan’ın ortak başvurusuyla Nevruz’un UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsili listesine kayıt edildiğini hatırlatan Alıcık, “Nevruz bu ülkelerin yanı sıra kuzey yarım küredeki diğer ülkeler ve topluluklar tarafından da coşkuyla kutlanmaktadır. Nazilli Belediyesi olarak ilçe Kaymakamlığı’nın da katkıları ile ilçemizde 2. Uluslararası Nevruz Bayramı kutlamalarını 20-22 Mart tarihleri arasında gerçekleştireceğiz” dedi.
“NEVRUZ BARIŞTIR, NEVRUZ KARDEŞLİKTİR”
Nazilli Belediyesi’nin düzenleyeceği şenliğe Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan ve Kazakistan Halk oyunları ekipleri katılacak. MHP’li Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Türkiye’nin de içinde yer aldığı geniş bir coğrafyada baharın gelişini müjdeleyen 21 Mart, Nevruz Bayramı olarak kutlanması geleneği yanında barış, kardeşlik, dostluk mesajlarının da anlam kazandığı bir gün olduğunu belirtti. Baharın gelişini simgeleyen, doğanın uyanışını gösteren ve sıcaklığın toprakla buluşmaya başladığına işaret eden Nevruz Bayramı’nı heyecan içinde kutlamanın sevincini yaşıyoruz diyen Başkan Alıcık; “Türk milleti Nevruz’la birlikte yeni ve umut dolu günlerin geleceğine inanmış ve bu çok önemli kültürel gerçeği bugüne kadar korumuş ve yaşatmıştır. Bu kutlu Bayram; asırlardan beridir bereketin, beklentilerin, huzurun ve mutluluğun başlangıcı olarak kabul edilmiş çağımıza kadar ulaşmıştır. Türk milletinin hem ata hem de ana yurdunda baharın müjdecisi olarak ayrıcalıklı bir yeri bulunan Nevruz Bayramı; her zaman kardeşliğin, neşenin, hoşgörünün de kaynağı olmuştur. Balkanlardan Sibirya bozkırlarına kadar uzanan büyük bir coğrafyada kutlanan Bayram’ın, geçmişle bugün arasında önemli bir kültürel köprü olduğu şüphesizdir. ‘Nevruz Barıştır, Nevruz Kardeşliktir, Nevruz Doğanın uyanışı, Baharın gelişidir.’ Yakılan ateşler etrafında tutulan eller, gülen yüzler, sıklaşan saflar, uzaklaştırılan ihtilaflar, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine aynı heves ve hedef ile bir araya gelen gönüller bu coğrafyayı vatan yapmış ve sonsuza kadar bağımsız yaşama idealini herkese ilan etmiştir. Kış mevsiminin arkasından bahara kapı aralayan bu ‘Yeni Günün’, barışın ve kardeşliğin habercisi olmasını temenni ediyor, son yurdumuz Anadolu’da tam bağımsız bir halde, birlik ve beraberlik içerisinde sonsuza kadar var olmayı Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.
NEVRUZ BAYRAMI PROGRAMI
20 Mart 2012 Salı günü saat 14:00’da Belediye önünde grupların toplanması ile başlayacak olan 2.Uluslararası Nevruz Bayramı Şenlikleri; 14:30’da kortej yürüyüşü, 14:45’te çelenk sunma-saygı duruşu-İstiklal Marşı ile devam edecek, 15:30’da Belediye önündeki ekiplerin gösterisi ile kutlamaların ilk günü sona erecek. Baharın gelişini müjdeleyen ve Nevruz Bayramı olarak atlandırılan 21 Mart 2012 Çarşamba günü ise 13:30’da Belediye meydanında kutlamalar başlayacak. Nevruz Ateşi’nin Yakılması, Nevruz Duası’nın yapılması, Nevruz Sepetinin Takdimi, Protokol Konuşmaları, Demir Dövülmesi, Ateşten Atlanması, Mehter Gösterileri ve ekiplerin gösterileri ile program sona erecek. 22 Mart 2012 Perşembe günü saat 10:00’da Menderes Anadolu Lisesi ve Orhangazi İlköğretim okulunu ziyaret edecek olan ekipler burada da gösteriler yapacak. Yerli ve yabancı ekipler son olarak gösterilerini saat 14:00’da Belediye önünde yaparak Nevruz kutlamalarını sona erdirecek.