Bir tarafta işsiz kalacak 220 bin işçi var, diğer yanda firmanın 2. Dünya Savaşı"nda Nazilerin öldürdüğü Yahudilerin saçlarını Alman askerlerinin çizmesinde kullandığı gerçeği...

Almanya hükümeti, küresel krizin iflasın eşiğine getirdiği otomobil yedek parçası ile lastik üreten köklü aile firması Schaeffler"i kurtarıp kurtarmama konusunda derin bir ikilem yaşıyor. İkilemin bir ucunda şirketin iflası halinde işlerini kaybedecek 220 bin işçinin ne olacağı konusu yer alıyor.
Öbür uçta da firmanın 2. Dünya Savaşı yıllarında Polonya"daki fabrikalarında zorla köle işçi çalıştırdığı ve Nazilerin gaz odalarına gönderdiği milyonlarca Yahudinin saçlarını tekstilde kullandığı şeklinde iddialar var.

Borcu 34 milyar lira
Geçen yıl ticari rekabetin zorlamasıyla otomobil lastiği üreticisi Continental"ı uygun olmayan bir fiyattan satın alan Schaeffler"in borçları küresel mali krizin de etkisiyle bu sene 34 milyar liraya dayandı. Mali yapısı iyice kötüleşen firma krizden tek çıkış yolu olarak hükümetten yardım istedi. Firma devletin desteğiyle borçlarını yeniden yapılandırabileceğini beyan etti. Angela Merkel hükümeti, önceleri bu talebe sıcak baktı. Fakat firmanın geçmişiyle ilgili olarak ileri sürülen iddialar ortalığı karıştırdı. Bağımsız bir denetim grubu, firmanın faaliyet envanterini çıkararak Polonya"daki Auschwitz toplama kampından arabayla 3 saatlik uzaklıktaki Kietrz"de tüketim malları üretiminden cephane üretimine geçen fabrikasında çok sayıda köle işçi çalıştırdığını doğruladı.
Arkasından Auschwitz"i Anma Müzesi müdür yardımcısı Dr. Jacek Lachendro"nun açıklamaları geldi. Dr. Lachendro, savaş bittikten sonra Schaeffler"in bir tekstil fabrikasında Auschwitz toplama kampında Nazilerce gaz odalarına gönderilen Yahudilerden tıraş edilen 1.95 ton saç bulunduğunu açıkladı.
Dr. Lachendro ayrıca toplama kampında çalıştırılan eski köle işçilerin, saçları 2 tren vagonuna yüklediklerine dair beyanları olduğunu belirtti. Dr. Lachendro"ya göre gelen saçlar Schaeffler fabrikasında kaba kumaş ve Alman denizaltılarında mürettebatın kullandığı çizmelerin yapımında kullanıldı.
Şimdi Merkel"in Nazi işbirlikçisi firmayı kurtarıp kurtarmayacağı merakla bekleniyor. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Alman hükümetinden bir kaynağın, “Öldürülen on binlerce kişinin saçını kullanan bir şirkete yardımcı olmaya karar vermek ahlaki açıdan son derece zor” dediğini yazdı.

MİLLİYET