Nazi ölüm kamplarında gardiyanlık yaptığı ve binlerce kişinin öldürülmesinde sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla suçlanan John Demjanjuk (89), ABD'den sınır dışı edilme işleminin durdurulmasından bir süre sonra serbest bırakıldı.

Demjanjuk'un oğlu John Demjanjuk Jr., babasının sınır dışı kararının ertelenmesinden sonra götürüldüğü federal binada fazla kalmadığını belirtirken, Cleveland-Seven Hills'deki evine geri götürülüp götürülmediğini ise söylemedi.

John Demjanjuk, Almanya'nın Münih kenti savcılığı tarafından, şimdi Polonya sınırları içinde bulunan Sobibor ölüm kampında, 1943'te gardiyan olarak Yahudilerin öldürülmesinde suç ortaklığı yapmakla suçlanıyordu. Söz konusu kampta 870 bin Musevi öldürülmüştü.

Ukrayna asıllı Demjanjuk, 3 ölüm kampında gardiyanlık yaptığı ve soykırımda sorumluluğu olduğu iddiasıyla suçlanmış, ABD'den iade edildiği İsrail'de mahkum olmuş, ancak ölüm cezası temyizde bozulmuştu. ABD'ye dönen Demjanjuk hakkında, ölüm kamplarında gardiyanlık yaptığını yetkililerden gizlediği için dava açılmıştı.

Demjanjuk, hakkındaki iddiaları reddediyor.

Hürriyet