ALMANYA’DA Neonaziler tarafından 8 sekiz Türk’ün öldürülmesi sonrasında basın, aşırı sağcılar ile ordu ilişkisini gösteren eski defterleri açmayı sürdürüyor. Stern dergisi, 2007’de Dresden kentindeki ‘Heeres Offiziersschule’ adlı askeri okulda 2007’de askerlere eğitim verilirken, Nazi bayraklarının kışlada asılı olduğu ve o dönemde olayın ‘skandal’  olarak nitelendirildiği haberini yaptı. Ordu yetkilileri de olayı kabul ederken, amaçlarını ‘eğitimin gerçekçi olmasını sağlamak’ olarak belirtmişti.

Nazi katliamı yaşanan Mitroviça’da ‘oyun’

Sözcü Jürgen Ammann Hitler’in 2. Dünya Savaşı’ndaki kara kuvvetleri bayrağı olarak bilinen bayrağın da eğitimde kullanıldığını kabul etmişti. Olaylar basına sızınca olayı soruşturan bir müfettiş ise ‘bayrakların iç istihbarat kurumu Anayasa Koruma Örgütü’nün (BfV) izniyle’ verildiğini rapor etmişti.

Basın, ‘Hitler selamı ve Nazi sloganları’ gibi suç sayılan davranışlar nedeniyle ordu içinde sadece 2000 yılında 134 soruşturma açıldığını anımsatırken, ordunun aşırı sağcı derneklere ‘2 ila 6 bin avro’ gibi bir para yardımı yaptığını iddia edilmişti.

Daha yakın tarihli bir iddia ise halkın kışlaları ziyaret edebildiği ve bu sene Mayıs’ta düzenlenen ‘açık kapı günleri’ne ait. 2. Dünya Savaşı’nda Naziler’in 300 kişiyi öldürdüğü Mitroviça’da geçen olayda, çoçuklara yönelik ‘savaş oyunu’nda bu katliam canlandırılmıştı. Oyuncak silahlar verilen çoçuklara hedeflere ateş ettirilirken, olayın skandal kısmı ise ‘savaş oyunu’ köyüne ‘Küçük Mitroviça’ adı verilmesiydi. 300 kişinin öldüğü Nazi katliamıyla dalga geçildiği eleştirilerine hedef olan olayla ilgili ordu ise soruşturma başlatmıştı. Ordu, niye ‘Küçük Mitroviça’ adının seçildiği sorusuna ise ‘günümüzde Kosova sınırlarındaki bu bölgede hala Alman birliklerinin bulunmasını’ gerekçe göstermişti. Basın, olayı ‘skandal ve kurbanlara karşı iğrenç bir hakaret ‘ olarak duyurmuştu.

TÜRK KONSEYİ ÖZEL ARAŞTIRMACI İSTEDİ

‘Almanyamız’da aşırı sağcılara yer yoktur’

ALMANYA Türk Konseyi, Neonazi cinayetlerin aydınlatılması için özel bir araştırmacının görevlendirilmesini istedi. Başkan Taciddin Yatkın, ‘’Almanya ve tüm toplumsal güçleri bizimle birlikte faşizme karşı ve bu kötülüğün temizlenmesi için dayanışmaya çağırıyoruz. Aşırı sağcıların aramasında yaşanan  hataların aydınlatılması için özel temsilci görevlendirilmesini de istiyoruz’’ dedi. Anayasayı Koruma Örgütü’nün, muhbiri olan bir aşırı sağcıya verdiği 200 bin Mark’ın daha sonra bu muhbirin ırkçı Milliyetçi Demokratik Partisi’ne (NPD) bağışlaması gibi olaylardaki tutumun araştırılması için komisyon kurulmasını istediklerini de belirten Yatkın, “Göçmenlerin vergisi ile aşırı sağın finansmanı anlaşılamaz” dedi.

Güvenlikte yapısal zayıflıklarımız var

Eski İçişleri Bakanı Otto Schily de, ‘asıl sorunun aşırı sağın hafife alınıp alınmaması olmadığını belirtip “Güvenlik sistemimizin yapısal zayıflıkları var, asıl sorun bu. Katiller birçok eyalette faaliyetteydi, bu nedenle merkezi bir makam, yani Federal Suç Dairesi soruşturmalıydı” eleştirisi yaptı.

Öte yandan aralarında yönetmen Fatih Akın, Müslümanlar Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Bekir Alboğa, Nobelli yazar Günter Grass,  Yeşiller eşbaşkanları Cem Özdemir ve Claudia Roth, Berlin Başbakanı Klaus Wowereit ve eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier gibi isimler, Tagesspiegel gazetesinde ‘Özgürlük, çeşitlilik ve birliktelik-Almanya’da aşırı sağ teröre karşı’ başlıklı ilan yayınladı. İlanda, kurbanların sadece aşırı sağcıların ‘insan imajına’ uymadığı için öldüğü ve devletin onları koruyamamasından utanıldığı belirtilip “Aşırı sağcılar, ırkçılar ve anayasa düşmanı partilere demokratik Almanyamız’da yer yok. Bir daha sağ terör olmasın” dendi.

PEMBE PANTER DVD’LERİNİ HAZIRLAYAN ZANLI TUTUKLANDI

‘Nasyonalsosyalist Yeraltı’ terör grubuna yardımcı olduğu şüphesiyle Andre E. adlı bir aşırı sağcı dün tutuklandı. Andre E’nin 2007’de ‘Pembe Panter’i kullanarak Türk cinayetleriyle övünülen DVD’leri hazırladığı tahmin ediliyor. Özel tim GSG-9 tarafından yakalanan zanlının Zwickau’daki evinin yanı sıra Dresden ve Jena kentlerindeki üç evde daha arama yapılıyor. star