Müjdeyi veren Nazan Öncel “Sezen’in ve benim şarkılarım bir arada. Düşüncesi bile güzel değil mi” dedi...
 
Nazan Öncel bestelerini nerede ve nasıl yapar? İlham gelmesi için bazı şartların oluşması gerekli mi?
 
Nereye gidersem gölgem gibi peşimden gelen bir şey bu. Buna uyku da dahildir. Kelimeler rahat bırakmıyor, ben de coşuyorum. Bana bir gitar, bir kağıt, bir de kalem yetiyor.Hayatın önüme koydukları ve kuvvetli bir hayal gücüyle de besliyorum yazdıklarımı.
 
Bu çok ilginç... Kaç yaşından beri uykuda beste yapıyorsunuz. Uykuya yatarken bunu düşünüyormusunuz, yoksa tesadüfen mi gerçekleşiyor?
 
Gün içinde kafamda evirip çevirdiğim bir melodi, uyku içinde beynimde çalıyor. Ben de o melodinin üzerine söz yazıyorum. Bazen sabah uyandığımda o şarkı böyle tamamlanmış olabiliyor. İnsan beynini durduramıyor. Biraz da uyku sorunu yaşadığımiçin böyle oluyor sanırım.
 
Şarkılarınızı kolay anlaşılır, dillere dolanacak mısralarla oluşturuyorsunuz. Sizin için halkın şarkıcısı diyebilir miyiz?
 
Halkın şarkıcısı olmak kulağıma çok hoş geliyor. ‘Sokak Kızı’nı bağrına basan herkese sonsuz minnettarım. Kimse halklardan daha üstün değildir. Bu benim işim. Köşe başında çaycılık da yapsambunu en iyi nasıl yapabilirim diye düşünürdüm. Mevlana’nın dediği gibi: ‘Bana ne bilirsin diye sorsalar, onlara haddimi bilirimderim.’
 
İlk albümünüzü 1981 yılında çıkardınız 10 bin adet satmıştı, 10 yıl sonra ikinci albüm ‘Bir Hadise Var’ ise 1,5 milyon sattı. Bu farkı nasıl izah ediyorsunuz?
 
Kendime tek lazım olan şeyin sadece iyi şarkılar yazmam gerektiğini hatırlatmam yetmiştir. Daha öncesinde sadece bir şeyler karalıyordum. Sonraları ünü ta denizleri aşan şarkılar yazmaya başlayınca su yolunu buluyor. Geçenlerde Filiz Kutlar’ın, “Kolombiya’nın Cartagena’sında çarşıda gezerkenNazan şarkısı duydum” demesi gibimesela. Picasso olsaydı buna ‘30 yıl ‘artı’ bir dakika’ derdi.
 
SEZEN ŞARKISI GÜNÜ GÜZELLEŞTİRİR
 
Çok dillendirilmese de insanlar bazen sizi ve Sezen Aksu’yu besteci ve yorumcu olarak mukayese ediyorlar. Siz Sezen Aksu’nun müziğini, şarkılarını, yorumculuğunu nasıl buluyorsunuz?
 
Bir Sezen şarkısı dinlemek güne güzel başlamamı sağlıyor. Birlikte bir albüm yapma projemiz var, bu beni şimdiden heyecanlandıran bir albüm. Sezen ve Nazan şarkıları birarada düşüncesi bile güzel değil mi?
 
Kendisi ile görüşüyor musunuz?
 
Herkesin, “Konuşmuyorlar, küsler” dedikleri zamanlarda bile konuşuyorduk da başkaları görmez duymazdan geliyordu belki de kim bilir... Sık sık görüşür, sohbet ederiz. Bu müzik de olabiliyor, bir akça ağaca konan kelebekler de. İki duygudaş ve birbirini seven iki dostunmuhabbetleridir bunlar.
 
Nazan Öncel hangi şarkıları dinler?
 
Daha çok alternatif işlere çeviriyorum kulağımı. Gerek buralı, gerek dışarlıklı. Ama çok popüler diye bir şarkıya da kulaklarımı kapatmıyorum. Birini ya da bir grubu herkesten önce keşfeder, sonra da “Aferin bana” derim.
 
GENÇLERİN HEP YANINDAYIM
 
Tarkan’dan Tuğba Ekinci’ye kadar pek çok şarkıcıya, albümlerinde okumaları için beste veriyorsunuz. Şarkı verirken kriterleriniz nedir?
 
Ayrı gayrı yapmadığımı bilenler bilir. Güçlünün yanında olduğu kadar, gençlerin de yanında olmak gerekir. Sonuçta iyi bir şarkı herkese lazımdır.
 
Sizden şarkı isteyip de alamayan oldumu?
 
E, olmuştur tabii, ama bunun tek nedeni şarkı söyleyemeyişi ya da kulak hafızasının olmayışıdır. Yoksa kafayı müzikle bozmuş biri için bu söz konusu değildir. Şarkıyı kapan gider.
 
GENÇLERİN ELİNDEN TUTMAK GEREK
 
Pop Star yarışmalarına katılmak isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?
 
Eğer şarkılarını kendileri yazarlarsa yolları açık olabilir. Zaten herkes tarafından sevilen bir şarkı, bir yarışmada işine yarayabilir ama daha sonra seslerini duyurmak için sadece iyi şarkılara ihtiyaçları olacaktır. Çünkü bu yol çok uzun ve ince bir yoldur.
 
Peki ya şans? Şansın bu işlerde payı nedir?
 
Gençlerin elinden tutup imkân sağlanması lazım. Tek başına şans her zaman yeterli olmayabilir ama payı vardır. Talihsizlikleri şanssızlığa yüklemek çok doğru gelmiyor bana. Ne şanslı insanlar tanıyoruz, şansını iyi değerlendirememiş... Sen elinden geleni yaparsın, şans da yanındaysa çifte kavrulmuş olur.
 
BUGÜNE KADAR BİN ŞARKI YAPTIM
 
Bugüne kadar 11 albüm yaptınız, pek çok sanatçıya beste verdiniz, merak ediyorum, toplam kaç şarkınız var?
 
Çok şarkı yazdım, benim ve sanatçı dostlarımın seslendirdiklerimizle beraber 1000’e yakın şarkıdır sanırım. Belki daha da çok. Bazen oturup gitarla kaydediyorum bazılarını. Stüdyodakilere, “Bunları ben öldükten sonra ne yaparsanız yapın” diyorum.
 
Geleceğe dönük nasıl planlarınız var?
 
Ahmet Sait Efendi Vakfı’nın evlatlarından biriyim. İlgili bakanlığın adres göstereceği bu atılmazlardan birinde kütüphane açmayı çok isterim.