Rusya ve Çin, Libya'daki mevcut durumdan duydukları endişeyi dile getirerek, Libya konusunda BM Güvenlik Konseyi kararına sıkı bir şekilde bağlı kalınması uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüşmesinden sonra yayımlanan ortak deklarasyonda, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi iki ülkeden, batılı güçlere Libya konusunda Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı kalınması uyarısı geldi.

Deklarasyonda Rusya ve Çin'in Libya'daki sorunun çözümü için Afrika Birliği tarafından başlatılan inisiyatifi desteklediği belirtilerek, "Libya konusunda iki ülke BM Güvenlik Konseyi içinde işbirliğini sürdürecek. Taraflar görüşmede Libya konusundaki endişelerini dile getirdi. Ülkede şiddetin daha fazla yayılmasını engellemek için tüm tarafların BM Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarına tam anlamıyla uyması gerekmekte" denildi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de görüşmenin ardından bazı ikili anlaşmaları imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, "tüm konularla ilgili son derece dostane ve yapıcı" bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Bu ülkelerimiz ve halklarımız için faydalı bir görüşme oldu. Bu da bu değerlendirmelerin dünyadaki güvenlik ve istikrarın yararına olduğu anlamına geliyor" dedi.

Medvedev, Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacmini 2015 yılında 100 milyar ve 2020 yılında da 200 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, "Görüşmede ikili ve çok boyutlu işbirliği konularını ele aldık. Ticari ilişkilerden daha fazla ülkelerimiz arasındaki insani ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durduk" diye konuştu.

Görüşmede, bir çok bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra bazı bölgesel ve uluslararası örgütler içinde iki ülkenin işbirliğini ele aldıklarını ifade eden Medvedev, bir çok uluslararası konuda iki ülkenin yaklaşımlarının benzer olduğunun altını çizdi.

-"DOĞAL GAZ KONUSUNDA ANLAŞMA YAKIN"-

Medvedev, bir gazetecinin sorusu üzerine, Rus gazının Çin'e verilmesi konusuyla ilgili anlaşmanın tamamlanma aşamasında olduğunu belirterek, "Çin'e gaz tedarikiyle ilgili belgeler şu anda tamamlanma aşamasında. Bu onlarca yıl ilerisini kapsayacak stratejik bir belge" dedi.

Hu da aynı soruya verdiği yanıtta, enerjiyi iki ülke işbirliğinin kilit alanı olarak gördüklerini belirterek, "İki taraf da bu işbirliğini karşılıklı çıkarlara cevap verecek ve kazan-kazan temelinde ileriye götürmek istiyor. Ben tarafların ortak ve yoğun çalışmasıyla iki ülke ilişkilerinin halklarımızın çıkarına uygun bir şekilde çok daha iyi hale geleceğine inanıyorum" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin de Kremlin'deki törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, gaz konusunda görüşmelerde "kayda değer ilerleme" olduğunu belirtti.

Hu, bugün akşam saatlerinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile de Gazprom'un merkez binasında bir araya gelecek.