Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi önceki gün aldığı kararla Suriye yönetiminin sivil halka yönelik saldırılarını kınamış ve Esed'i reform sözünü tutmaya davet etmişti. Suriye'yi kınama kararına destek veren Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de reformların gerçekleşmemesi durumunda Esed'in sonunun hüsran olacağı uyarısı yapmıştı. 

Özellikle Pazar gününden bu yana tank ateşine tutulan ve en az 30 sivilin hayatınıkaybettiği Hama operasyonu sonrası Moskova'nın Suriye konusunda politika değişikliğine gittiği yönünde değerlendirmeler gelirken, Rogozin NATO'nun muhtemel planları ile ilgili önemli iddialarda bulundu.

İzvestiya gazetesine açıklamada bulunan Rogozin, BM'de alınan kınama kararının ardından askeri müdahale girişimleri ile ilgili kampanyaların başlayacağına dikkat çekip, "Kuzey Afrika'da gerçekleştirilen askeri operasyonları destekleyen bir kısım batılı ülkeler, Suriye için de benzer bir senaryoyu öngördükleri sonucu mantık olarak ortaya çıkıyor" dedi.

İttifak güçlerinin hedeflerinin sadece batı ile fikirleri örtüşmeyen rejimlerin değiştirilmesi olduğunu savunan Rogozin, bir kısım uzmanların dillendirdiği Suriye ve Yemen'in İran'a saldırı için son adım olarak kullanılacağı yönündeki düşüncelere de katıldı. 

"İran'ın çevresinde çember daralıyor" değerlendirmesinde bulunan Rogozin, "İran'a yönelik askeri planlar devam ediyor. Biz bölgede geniş çaplı bir savaşın tetiklenmesinden endişe ediyoruz" uyarısı yaptı.

Moskova'nın Libya dersinden sonra Suriye'de güç kullanarak bir sonuç alınmasına yönelik girişimlere karşı olacağına değinen Rusya NATO Büyükelçisi, "Kuzey Afrika'da ortaya çıkacak geniş çaplı çatışmalar tüm dünya için yıkıcı olacaktır." şeklinde konuştu.