VATAN, 1 Eylül gecesi AKP"de yaşanan tartışmanın detaylarına ulaştı. Başbakan Erdoğan"ın başkanlığında yapılan AKP MYK toplantısında Şaban Dişli"nin durumu masaya yatırılırken, bu toplantıdan sonra Dişli istifasını Erdoğan"a sunmuştu.

Edinilen bilgiye göre, toplantıda Dişli konusunu ilk Bülent Arınç gündeme getirdi. Arınç “Konuyu bir açıklayın” derken, Grup Başkanvekili Nihat Ergün de “Her gittiğimiz yerde "Dişli olayı nedir?" diye bize soruyorlar, şunu bir anlatır mısınız?” diye sordu. Dişli, kendi cephesinden yaşanan tartışmaları anlatırken, usulsüz bir işlemi olmadığını kimsenin hakkını yemediğini söyledi. Ardından da Nihat Ergün ile Şaban Dişli arasında soru-cevap başladı. Ergün"ün “Kredi için sen 500 bin YTL mi verdin?” sorusuna Dişli, “Hayır” cevabını verdi. Ergün bu bu kısa cevap üzerine “Tamam, soruyu değiştiriyorum. Siz, 500 bin YTL verip, kredi ödendikten sonra yine 500 bin YTL mi aldınız?” diye sordu. Şaban Dişli bu soruya cevap veremedi.

Ruhsatsız fabrika yaptık

Dişli"yi köşeye sıkıştıran esas soru Sapanca"daki Sırma Su Fabrikası"yla ilgili oldu. Ergün, “Bu fabrikayı kaçak mı yaptınız?” diye sorunca Dişli, önce kaçamak yanıt verdi. Bunun üzerine Ergün, “Ruhsatlı mı, ruhsatsız mı bunun cevabını istiyorum” dedi. Dişli, “Ruhsatsız” deyince Ergün, “Tamam başka sorum yok” diyerek sorularını bitirdi.

Başbakan, fabrikanın kaçak yapıldığının ortaya çıkması üzerine “Silivri"deki olay önemli. Onu bir kenara bırakalım. Ama bu (fabrika) ondan çok daha önemli. Böyle bir şeyi nasıl yaparsın?” diye araya girdi. Arınç da, böylesi işler yapan birisinin genel başkan yardımcılığı koltuğunda oturmaması gerektiğini söyleyip “koltuğu bırak” mesajını açık şekilde verdi.

Başbakan tartışmanın uzaması üzerine “Kendisiyle ben sonra görüşeceğim” diyerek toplantı sonrası, bilinen görüşmesini gerçekleştirdi. Dişli"nin MYK ve MKYK"dan istifasını içeren dilekçeyi aldı.