Sele kapılan ve kendi imkanlarıyla kurtulan 45 yaşındaki Bilgünür Dede tedavi gördüğü Şavşat Devlet Hastanesi'nde sele nasıl kapıldığını anlattı.

Dede, evinin kapısında bulunduğu sırada duman gibi bir şeyin yükseldiğini gördüğünü belirterek, şunları anlattı: ''Sonra bir anda sulara kapıldım. Yaklaşık 15 metre sürüklendikten sonra bir ağaç dalına tutundum.

Sele kapılan bir kadın yanımdan geçerken ona da elimi uzattım ama tutamadım. Sonra elimin kayması sonucu tekrar akıntıya kapıldım ve bir tele takılarak kaldım. Öyle kurtuldum.''

Artvin'in Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Şavşat ilçesinden geçen Tigrat Deresinde, sel baskınlarına karşı DSİ tarafından, 8-10 metre yüksekliğinde 13 adet bent yapıldığını, bu bentlerden, pazar yeri mevkisinde bulunan 2'sinin, bölgede etkili olan yoğun yağış sonucu, 16.30-17.00 saatleri arasında yıkıldığını ve taşkın yaşandığını söyledi.

Taşkın sonucu evi yıkılan Lütfiye Acar'ın olay yerinde hayatını kaybettiğini belirten Yemlihalıoğlu, şunları kaydetti:

''Yıkılan evde bulunan Acar'ın oğlu Orhan Acar yaralandı. Şavşat Devlet Hastanesi'ndeki ilk tedavisinin ardından bu vatandaşımızı Ardahan Devlet Hastanesi'ne sevk ettik. Sağlık durumu iyi. Ayrıca pazar yerindeki bir eve ekmek yapmak için giden Özgen Demiral, Dildar Demiral ve Selin Demiral ile Mavinur Durmuş adlı vatandaşlarımız sele kapılarak kayboldu. Şu an itibariyle Dildal Demiral adlı vatandaşımızın cesedi, ekiplerimizce bulundu. Yakınlarına Allah'tan rahmet diliyorum. İnşallah kaybolan diğer 3 vatandaşımıza da sağ salim ulaşırız.''

Artvin sivil savunma, il özel idaresi ve il jandarma ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Yemlihalıoğlu, şöyle konuştu: ''Ardahan ilinden yardım istedik. Şu an onlar da geldi, çalışmalara katıldı. Erzurum'dan 30 kişilik ekip yola çıktı geliyor. Jandarma Genel Komutanlığının yalnızca doğal afetlerde kullanılmak üzere oluşturmuş olduğu birlikleri var. Onlar da özel askeri uçakla şu an Ankara'dan hareket ederek, Kars'a inecek. Biz gerekli ulaşım imkanlarını sağladık. Gece ilçemizde olacaklar. Temennimiz, kayıp 3 vatandaşımızın sağ olmasıdır. Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Geçmiş olsun diyorum. Bu acı örtülmez ama Allah korumuş. Kaymakamımızdan bilgi aldım. Sel felaketinin olduğu yerde yarın pazar kurulacakmış. Biz bu afeti daha büyük yaşayabilirdik.''

Vali Yemlihalıoğlu, daha sonra, sele kapılan Bilgünür Dede'yi ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

ŞAVŞAT İLÇESİNDEKİ SELDE KAYBOLAN 3 KİŞİYİ BULMAK İÇİN JANDARMA ARAMA KURTARMA TİMLERİNİN DE İÇİNDE BULUNDUĞU YAKLAŞIK 150 KİŞİ BÖLGEDE ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Artvin'in Şavşat ilçesinde, dün Tigrat Deresi'nin taşması sonucu meydana gelen selde kaybolan, aralarında 6 yaşında bir kız çocuğun da bulunda 3 kişiyi bulmak için özel eğitimli Jandarma Arama Kurtarma timlerinin (JAK) de bulunduğu yaklaşık 150 kişi bölgede çalışma yürütüyor.

Artvin İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Erdem ile Şavşat Kaymakamı Serdar Kaya, Tigrat Deresi bölgesinde yürütülen arama - kurtarma çalışmalarını koordine ediyor.

Kaymakam Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havanın aydınlamasıyla çalışmalara tekrar başlandığını belirterek, bu çalışmalara Ardahan, Erzurum, Rize, Artvin ve çevre illerden gelen 103 personelin yanı sıra, Ankara'dan gelen Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 44 kişilik JAK timlerin de katıldığını söyledi.

Dalgıç ve özel eğitimli köpeğin de yer aldığı bu timlerin, Tigrat Deresi'nin aşağıya doğru olan yaklaşık 4 kilometrelik bölümünü taradığını, ağaçlık alanlara da baktığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

''Diğer gruplar da, yerel halkın desteğiyle kayıp vatandaşlarımızın olabileceği yerlerde arama çalışması yapıyor. Dileğimiz en kısa zamanda kayıp olan 3 vatandaşımıza ulaşmak. Mağdur olan vatandaşlarımıza muhakkak yardım yapacağız. Kızılay burada. Vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacı karşılanacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ama şu anda öncelikle kayıp olan 3 kişiyi, en kısa sürede bulmak istiyoruz.''

-VATANDAŞLAR SELE KARŞI UYARILDI-

Bu arada Şavşat Belediyesi, hoparlörle yaptığı anonsla vatandaşlara meteorolojik uyarıda bulundu. Artvin Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda, bölgede bugün de yağış beklendiği belirtilen anonsta vatandaşların sel, su baskını, dolu yağışı ve yıldırım düşmesine karşı dikkatli olmaları istendi.

Ayrıca vatandaşlara, selin etkilediği bölge ile tahliye edilen binalara girmemesi çağrısı yapıldı.

Artvin'in Şavşat ilçesinden geçen Tigrat Deresi'nde, DSİ tarafından sel baskınlarına karşı yapılan iki bendin, bölgede etkili olan yoğun yağış sonucu dün saat 17.00 sıralarında yıkılması sonucu aniden sel meydana gelmişti.

Selde, yıkılan evinin enkazı altında kalan Lütfiye Açar (70) hayatını kaybetmiş, oğlu Orhan Acar yaralanmıştı. Sel sularına kapılan Özgen Demiral, eşi Dildar Demiral ve 6 yaşındaki yeğenleri Selin Demiral ile Mavinur Durmuş kaybolmuştu. Ekipler, geç saatlerde Dildar Demiral'ın cesedini bulmuştu.

Özgen ve Selin Demiral ile Mavinur Durmuş ise henüz bulunamadı.

Haber7