Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, nargilenin tütün ürünü olduğunu ve yasak kapsamı dışında bırakılamayacağını söyledi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Dağlı, restoran, kafe ve barlarda
sigara yasağı uygulamasına 20 gün kala nargile üreticilerinin "aromalı tütün taktiği" ile yasak kapsamı dışında kalmaya çalıştıklarını öne sürdü.

Dağlı, kapalı alanlarda 19 Temmuzda yürürlüğe girecek sigara yasağını
engellemek için "klima uygulaması", "İspanya modeli" ve "organik sigara" gibi çeşitli modellerin gündeme geldiğini ifade etti.

Nargile üreticilerinin de yasak kapsamı dışında kalmak için aromalı tütün
ürünlerini, tütün ürünü değilmiş gibi pazarlayarak kamuoyunu yanıltmaya çalıştıklarını öne süren Dağlı, "Nargile de tütün ürünüdür, yasak kapsamı
dışında bırakılamaz" görüşünü dile getirdi.

Dağlı, Dünya Sağlık Örgütünün, nargilenin ve nargile tütününün bütün
tütün ürünleri gibi denetlenmesi gerektiğini bildirdiğini ve sigara yasakları uygulamalarının nargile işletmelerini de kapsamasını talep ettiğini anımsattı.

4207 sayılı kanunun 2. maddesinin 6. fıkrasında "tütün ürünü"
ibaresinin "tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, ham madde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş" maddeyi ifade ettiğini anımsatan Dağlı, 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek yasanın bu nedenle nargile içilen alanları da kapsadığını belirtti.

-SİGARAYA GEÇİŞİN İLK BASAMAĞI-

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hacettepe Üniversitesi(HÜ) Tıp
Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir de
nargile işletmelerinin gençlerin sigaraya başlaması için ilk basamağı
oluşturduğunu ifade etti.

Ankara'daki bazı semtlerde bulunan ve nargile servisi yapan bazı
kafeteryalarda yapılan çalışma sonuçlarına da değinen Prof. Dr. Bilir, buna göre nargile içen kişilerin yarısından çoğunun 18-24 yaş grubunda yer aldığını kaydetti.

Nargile dumanının karbonmonoksit, ağır metaller ve kanser yapıcı
kimyasallar içerdiğini vurgulayan Bilir, "Dumanı suyun içinden geçirmek
zararları ortadan kaldırmamaktadır. Bir nargile içimi sırasında sigara içiminde çekilen dumanın 100-200 katı içe çekilmektedir. Ayrıca nargile yakılmasında kullanılan kömür ve odun dumanı içindeki toksik maddeler de dumana eklenmektedir" görüşünü dile getirdi.

Nargile dumanının içen ve maruz kalanlara ciddi sağlık tehlikesi
oluşturduğuna dikkati çeken Bilir, hamilelikte aktif veya pasif nargile dumanı solumanın bebeğe ciddi sağlık zararları verdiğini kaydetti. - vatan