AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl'ün Meclis Başkanlığı'na sunduğu ve dün Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen yasa teklifi, sigara yasağıyla ilgili de yeni düzenlemeler öngörüyor.

Düzenlemeye göre, nargile şişelerine de sağlığa zararlıdır yazılacak, sigarayı çağrıştıracak logo, amblem ve reklam yasak olacak. Yere izmarit atmanın cezası ise 50 liraya çıkartılıyor.
ŞİŞELERE YAZILACAK
Meclis Sağlık Komisyonu'nda dün hastanelerin ortak kullanımını öngören kanun tasarısıyla birleştirilerek görüşülen teklifte sigara paketleri üzerindeki uyarı yazılarının daha iyi görülmesi için ebadının yüzde 65'e çıkarılması ve uyarı yazılarının nargile şişelerine konulması da öngörülüyor. Teklife göre, Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri paketleri ile tabanı hariç nargile şişelerinin üzerine, en geniş iki yüzünden her birine, bu yüzlerin alanlarının yüzde 65'inden az olmamak üzere, özel çerçeve içinde tütün ürünlerinin zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarılar ve mesajlar konulacak.
ESAMİSİ OKUNMAYACAK
Teklife göre, tütün sektöründeki firmaların isimleri, logo ve amblemleri veya tütün ürünlerinin marka ya da işaretleri mal sektöründe olduğu gibi hizmet sektöründe de kullanılamayacak. Ayrıca tütün ürünleri sektörü dışındaki mal ve hizmet sektörü firmaları ve ürünlerinin; isim, marka, amblem veya logo ya da bunları doğrudan çağrıştıran diğer isim ve alametleri de tütün ürünlerinde veya tütün sektöründeki üretici, ithalatçı ve dağıtıcı firmaların isim, marka veya diğer alametlerinde kullanılamayacak. İthal edilen veya Türkiye'de üretilen tütün ürünlerinin paketlerinde ve etiketlerinde; bu ürünlerin özellikleri, sağlığa etkileri, tehlikeleri veya emisyonları ile ilgili yanıltıcı ve eksik bilgi verilemeyecek; tüketimi özendiren, teşvik eden veya tüketiciyi yanıltan ya da ürünü cazip kılan metin, isim, marka, ibare, mecaz, resim, figür, işaret veya renkler ve renk kombinasyonları kullanılamayacak.
İZMARİT CEZASI ARTIYOR
Teklif, yere izmarit atmanın cezasını ikiye katlıyor. Teklife göre izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıklarıyla kamu binalarının kapalı ve açık alanları ile özel hukuk kişilerine ait ve herkesin girebileceği binaların açık ve kapalı alanlarının kirletilmesi halinde, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri ile belediye zabıta görevlilerince, çevreyi kirletene 50 lira para cezası verilecek. Meydana gelen çevre kirliliğinin ilgili kişi tarafından derhal giderilmesi halinde idari para cezası verilmeyebilecek. Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünlerine, 6 ay içinde paketlerin üzerine tütün ürünlerinin zararlarını gösteren resimli ve yazılı uyarı konulacak. Meclis Sağlık Komisyonu'nda teklifin görüşmeleri sırasında, zabıtanın yanı sıra polis ve jandarmanın da sigara yasağına uymayanlara ceza kesebilmesine imkan tanınması gündeme geldi. AK Parti'nin Meclis Genel Kurulu'nda teklifin görüşmeleri sırasında önergeyle bu yönde bir düzenleme yapabileceği kaydedildi.