Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Bölgesi Narenciye rekoltesinin bu sezon hem bol, hem de kaliteli olduğunu söyledi. 2010/11 sezonunda narenciye ihracatı için kaliteli ve bol ürün olduğuna işaret eden Türkmenoğlu, “2009 yılında yüzde 37"lik ihracat artışı ile 801.8 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık, 2010 yılında ise 1 milyar doların üzerinde narenciye ürünleri ihracatı hedefliyoruz, tek sorunumuz aşırı değerli TL nedeniyle fiyat tutturamama riski. Döviz kurları ihracat için uygun seviyeye geldiği takdirde hem üreticinin, hem de ihracatçının yüzünün güldüğü bir sezon olacak” dedi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği"nin koordinatörlüğünde, Dış Ticaret Müsteşarlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, İzmir Ziraat Odası, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü uzmanlarından oluşan Narenciye Rekolte Tespit Komisyonu, 2010 yılı Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi"ni 416 bin 335 ton olarak tespit etti. Portakal 205 bin 30 ton ile ilk sırada yer alırken, Mandalina 150 bin 316 ton, limon 58 bin 324 ton ve greyfurt 2 bin 665 ton olarak tahmin edildi. Mandalina rekoltesi yüzde 20 artış gösterirken, portakal rekoltesi Aydın ilindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle yüzde 3 düşüş gösterdi.
Türkiye"nin ikinci büyük narenciye üretim bölgesinin Ege Bölgesi olduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Türkiye"nin Narenciye üretiminin yüzde 14"ü Ege Bölgesi"nden sağlanıyor. Türkiye 3 milyon tonluk narenciye üretim kapasitesine ulaştı. Muğla, Aydın ve İzmir illerimizde yoğun bir şekilde narenciye üretimi yapılıyor” diye konuştu.
Türkmenoğlu, Rekolte çalışmaları sırasında Tarım İl/İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odası Başkanlıkları, Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları ve Sulama Kooperatiflerinden destek alan Ege Bölgesi Narenciye Tespit Komisyonunun, bu yıl 7. kez Ege Bölgesi"nde rekolte tespiti yaptığını belirterek, “Narenciye Rekolte Tespit Komisyonu, Ege Bölgesi narenciye üretiminde yüzde 1 ve üzerinde paya sahip Aydın"ın 7, İzmir"in 7 ve Muğla"nın 5 ilçesinde çalışma yürüttü” şeklinde konuştu.
Ege Bölgesi narenciye rekoltesinde portakal yüzde 49"luk pay alırken, mandalina yüzde 36"lık pay ile ikinci sırada yer aldı. Rekoltede limonun payı yüzde 14 olurken, greyfurt yüzde 0.5"lik paya sahip oldu.
NARENCİYE"DE ASLAN PAYI MUĞLA"NIN
Ege Bölgesi"nde narenciye rekoltesine iller bazında bakıldığında en fazla üretimin olduğu ilin Muğla olduğunu belirten Türkmenoğlu, Muğla"yı sırasıyla, İzmir ve Aydın"ın takip ettiğini belirtti. Rekolte Tespit Komisyonu"nun araştırmasına göre; 2010 yılında Muğla"da toplam 236 bin 766 ton rekolte olacak. 2010/11 sezonunda İzmir"de 117 bin 410 ton narenciye rekoltesi beklenirken toplam 7 ilçesinde narenciye üretimi yapılan Aydın"ın 2010 yılı narenciye rekoltesinin 62 bin 159 ton olarak gerçekleşmesi öngörüldü.
TÜRKİYE DÜNYA"DA İLK 10 ÜLKE ARASINDA
Türkiye"nin 3 milyon tonluk narenciye üretimi ile dünyanın en büyük 10 üretici ülkesinden birisi olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye"nin 2009 yılında gerçekleştirdiği 801 milyon 829 bin dolarlık narenciye ihracatında 282 milyon 140 bin dolarlık ihracatla limonun ilk sırada yer aldığını kaydetti. Narenciye ihracatında limonu 259 milyon 96 bin dolarlık ihracat ile mandalinanın izlediğine işaret eden Türkmenoğlu, “Türkiye 2009 yılında 171 milyon 386 bin dolarlık portakal, 89 milyon 89 bin dolarlıkta greyfurt ihracatından döviz girdisi elde etti. Narenciye üretimi ve ihracatı bölgemiz ve ülkemiz açısından büyük önem taşıyor. Yaklaşık 150 bin kişi narenciye sektöründen geçimini sağlıyor” diyerek sözlerine son verdi.