Kuyucak’ın Hamzallı köyünde düzenlenen törene AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Aydın İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, Kuyucak İlçe Tarım Müdürü Taner Bozbek, İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Eker, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç ve genç girişimci Mer-Tar Tarım İşletmesi sahibi Muharrem Ertan ile çok sayıda üretici katıldı. AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, bölgemizde tarımın ileriye gitmesi, müşterinin talebine uygun üretim yapılması ve bölgemizdeki tarımsal sanayinin gelişmesi için çok çalışıyoruz. 3 yıl önce başlattığımız çalışmalar sonunda bölgemizdeki bazı köylerimiz markalaşarak ürününü en iyi ücretle satmaya başladı. İyi tarım ve iyi ürün için yapılan çalışmalara örnek olan bu 30 üreticimiz sertifika ve logoları ile gururumuz olacak” dedi.
“EN AZ GİRDİYLE YÜKSEK VERİM ALINACAK”
Aydın İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal yaptığı konuşmada “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde, tarladan sofraya güvenli gıda arzının sağlanması adına, uçakla kimyasalların kullanımının yasaklanması, kimyasalların kayıt altına alınması ve izlenebilirliğin sağlanması, zirai mücadele ilaçlarının reçete ile satışı ve kimyasal mücadele ilaç uygulayıcılarına sertifika alma zorunluluğunun getirilmesi gibi, bir dizi yasal düzenlemeler yapılmıştır. Son olarak da geçen yıl 16 ildeki çeşitli ürünlerde “Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi” projesi (EKÜY) uygulamaya konulmuştur. Bu proje ile İl ve İlçe Müdürlüğündeki teknik elemanlar ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli çalışmaları sağlanarak, en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretiminin sağlanması, ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken, yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını bunlara karşı uygun mücadele zamanını ve yöntemlerini öğrenerek kendi arazilerinin danışmanları haline gelmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Bunların sonucunda da kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak, gerek iç piyasada kalıntılı ürün satılmasının önüne geçmek, gerekse yurt dışına giden ürünlerdeki kalıntı problemlerini çözmek ve bu sayede tarımsal ürünlerimize karşı olan güveni arttırmak hedeflenmiştir. Bu bağlamda İlimizde turunçgiller ve incir bahçeleri proje kapsamına alınmıştır.”
“ENTEGRE VE KONTROLLÜ ÜRÜN SERTİFİKASI’
Aydın’ın turunçgiller üretiminde hızla gelişmeye başladığını ifade eden Köksal “İlimizde turunçgiller bahçeleri 1.707.818 ağaç varlığı ile 53.494 dekar alanı kaplamaktadır. Üretimimiz 75.603 ton olup, bunun 2.465 tonu ihraç edilmektedir. Turunçgiller ilimizin yaş meyve ihracatında gelişme potansiyeline sahip bir yerde bulunmaktadır. Kuyucak, Nazilli, Sultanhisar, Söke ve Kuşadası’nda olmak üzere toplam 5 ilçede 173 üreticiye ait olan 352 bahçede, 5.282 dekar alanda yürütülen proje çalışmaları sonucunda 12.113 ton ürün elde edileceği tahmin edilmektedir. Nazilli’de, 30 üretici bahçesinde 1.119 dekar portakal sahasında yürütülen proje çalışmaları ile 1.227 ton ürün elde edileceği tahmin edilmektedir.
Bu proje kapsamında arazilerin bulunduğu köylerde bulunan tarım danışmanları ile İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanları planlanan iş akışına göre gerekli zamanlarda bahçe kontrollerini yaparak, gerek yetiştiricilik gerekse mücadele konularında üreticilere yapmaları gereken uygulamalar konusunda teknik bilgileri birebir vermektedirler. Ayrıca “mavi bayrak” asılı, proje çalışmalarının yürütüldüğü bahçelerden, hasattan önce İl Tarım Müdürlüğü elemanlarınca ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılmak üzere alınan meyve örnekleri laboratuarlara gönderilerek pestisit analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkmış ürünlere “Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası’ ‘,üreticilere de “Entegre Mücadele Üretici Sertifikası” verilmektedir. Proje bahçelerinden pazara sunulmak üzere hazırlanan ürünlere de entegre ürün logoları yerleştirilmektedir. Bu sayede logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artacağı, proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlayacakları hedeflenmiş olup, tarladan sofraya sağlıklı ürünün ulaşması gerçekleştirilmiş olacaktır” dedi.
“KALINTISIZ VE GÜVENLİ GIDA SUNULUYOR”
Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Hamzallı, Sevindikli Köyleri ile Pirlibey Beldesinden 30 narenciye üreticisinin 1.109 dekar alandaki 30 bahçesinde söz konusu projenin uygulanmakta olduğunu ifade ederek “Bu bahçelerden 2011 yılı üretim sezonunda 1.225 ton ürün alınacağı tahmin edilmiştir. Proje kapsamında ilgili üreticiler, İl ve İlçe müdürlüğümüz teknik elemanlarının kontrolünde uygun zamanda, uygun dozda ve uygun ilaçla mücadele etmişlerdir. Bu mücadele sonunda üretilen ürünlerden alman numuneler, İzmir İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğüne gönderilmiş ve yapılan tahlil sonucunda bu ürünlerde zirai ilaç kalıntısına rastlanmamıştır. Böylelikle ihracatta büyük sıkıntıların yaşanmasına neden olan zirai ilaç kalıntısının önüne geçilmekte, iç piyasaya da kalıntısız, güvenli gıda arzı sağlanmış olmaktadır” dedi.
“MARKALI KÖYLERİMİZ OLUŞTU”
AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç ise; “Bölgemizde tarımın ileriye gitmesi, müşterinin talebine uygun üretim yapılması ve bölgemizdeki tarımsal sanayinin gelişmesi için çok çalışıyoruz. 3 yıl önce başlattığımız çalışmalar sonunda bölgemizdeki bazı köylerimiz markalaşarak ürününü en iyi ücretle satmaya başladı. İyi tarım ve iyi ürün için yapılan çalışmalara örnek olan bu 30 üreticimiz sertifika ve logoları ile gururumuz olacak. Dünyanın tercih ettiği ürünleri yetiştirmek için yapılan çalışmalarla geniş üretim çeşitliliği ile değil sınırlı oranda tutulan ürün çeşidi ile tarım bakanlığımızın ürün planlaması doğrultusunda dünya pazarına girmeliyiz. Uzun ömürlülerin yaşadığı bölgemizde biz 70-80 yaşı normal görüyoruz. Ama bu Türkiye genelinde böyle değil. Sosyal Politikalar Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar sonunda önümüzdeki 2012 yılı Türkiye Dünya yaşlılar yılı ilan edilecek. Bunda da Nazilli öncülük yaparak uzun yaşayanların başkenti olacak. Biz bu avantajı iyi değerlendirerek uzun yaşamın sırrını ürettiğimiz ve tükettiğimiz ürünlere bağlayacağız. Bu da bizim markamız olarak ürettiğimizin daha kolay pazar bularak para etmesini sağlayacak. Nazilli Ticaret Odası, Nazilli Ziraat Odası, Nazilli Ticaret Borsası ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile bölgemizin kalkınması için tesisleşme ve pazar oluşturmalıyız” dedi.
Konuşmaların ardından sertifika almaya hak kazanan 30 üreticiye logo ve sertifikaları protokol üyeleri tarafından verildi. Programın sonunda köylüler tarafından davetlilere ve protokol üyelerine taze sıkılmış portakal suyu ve gözleme ikramında bulunuldu.

20111226ay500271.jpg