Fiyatların düşüklüğü nedeniyle bir çok üretici ağaçtaki meyveyi bile işçilik maliyetini karşılamayacağı gerekçesi ile toplamaktan vazgeçti. Bölgenin en hareketli hallerinden Atça Sebze Meyve Hali"nde mandalinanın kilosu 10 YKr"den satılıyor. Çaresiz kalan üreticiler ise yetkililerin bölgede meyve suyu fabrikası kurmasını bu yıl için de üreticiye destek verilmesini istediler.
Çiftçilerin her yıl daha da zora düştüğünü ve aracıların da sürekli fırsat kolladığını iddia eden üreticiler, Aydın"da tarıma dayalı sanayinin gelişmemesi halinde bu sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını belirttiler. Kilosu 10 YKr"ye satılan portakal ve mandalinanın toplama ve hale kadar taşıma ücretini bile karşılamadığını belirten üreticilerden Ercan Sarıkaya, bizim bu 10 YKr"ye sattığımız ürünler en kötü ihtimalle pazarda 50 veya 75 YKr"ye satılıyor. Her zaman olduğu gibi yine olan üreticiye oluyor. Aracı da işin kaymağını yiyor. Zamanında bölgemizde bir meyve suyu fabrikası kurulmuş olsaydı en azından emeklerimiz boşa gitmezdi. Mevcut fiyatla ürünümüzü toplatıp hale getirsek satışından kazanacağımız para ile işçilik maliyetini karşılayamayız. Durduk yere yeniden borçlanacağımıza ürünlerimizi ağaçta bırakacağız” dedi.
Sultanhisar Tarım İlçe Müdürü Nizam Yılmaz “İlçede 400 hektar alan üzerinde dikili olan portakal ağaçlarından 6 bin ton, 520 hektar alan üzerinde dikili bulunan mandalina ağaçlarından da 7 bin ton rekolte beklenmekte” dedi.