Kararın ardından sanıklar duruşma salonunda kavga etti. Sanık yakınları da adliye çıkışında birbirine saldırdı.

Samsun"da bir tekstil atölyesinde çalışan İdris Birinci (22), kendisiyle aynı yerde çalışan arkadaşı Ümit Şafak"a, kızkardeşi H.Ş."ye arkadaşları olan Muhammet Kırtay"ın tecavüz ettiğini söyledi. İddiaya göre Ümit Şafak, durumu babası Mehmet Şafak'a (46) anlatarak birlikte plan yaptı. Ümit Şafak, işyerinden arkadaşları olan İlhan Çayır (21), İdris Birinci ve Mesut Koçan (21) ile birlikte yılbaşını geçirmek üzere 31 Aralık 2006 tarinde Muhammet Kırtay"ı da yanlarına alarak Tekkeköy İlçesi Yazılar Köyü"ndeki evlerine gitti. Bir süre birlikte alkol alan 5 genç ormanlık alanda gezmeye çıktı. Bir dere kenarında oturan gençlerden İdris Birinci, Muhammet Kırtay"ın yakasına yapışarak “Sen Ümit"in kız kardeşine tecavüz etmişsin” diyerek elindeki ekmek bıçağını göğsüne sapladı. Kanlar içinde yere düşen Kırtay"a 4 arkadaş balta ve bıçakla saldırarak öldürdü. Ardından da cesetin üzerini çalı ve taşlarla kapattı.

CESET 2 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI

Yılbaşını köydeki evde geçiren 4 sanık, bu olaydan kimseye bahsetmeyeceklerine dair birbirlerine söz vererek Samsun"a döndü. Olayı öğrenen baba Mehmet Şafak, cesedin kolayca bulunabileceğini düşünerek Yazılar köyüne gidip, cesedi dere yatağının kenarına iyice gömdü. Aradan geçen zaman içerisinde İdris Birinci ve Ümit Şafak askere gitti. 2008 yılının Mart ayında yağan yağmur nedeniyle dere taşınca ceset de ortaya çıktı. Dere kenarında hayvan otlatan bir kişi jandarmaya haber verince, ekipler olayı soruşturmaya başladı. Soruşturma sonucunda jandarma ekipleri Mehmet Şafak, oğlu Ümit Şafak, İlhan Çayır, Mesut Koçan, İdris Birinci ve Osman Şafak'ı (23) yakaladı. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan 6 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

"SUÇU İTİRAF ETTİ"

Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi"nde bugün son kez hakim karşısına çıkan sanıklardan Mehmet Şafak, cinayete azmettirmediğini ancak cesedi sakladığını kabul ederken, Ümit Şafak savunmasında, öldürdükleri Muhammet Kırtay ile 4 yıldır arkadaş olduklarını zaman zaman kendi evlerinde kaldığını belirterek, “İdris, benim kız kardeşimi seviyordu. Bana gelip Muhammet"in kız kardeşime tecavüz ettiğini bu işi halletmemiz gerektiğini söyledi. Bütün planı o yaptı. Dere kenarında Muhammet"e ilk bıçağı o vurdu. Bize, "siz de vurun" dedi. Sonra ben de onu bıçakladım. Mesut baltayla vurdu. Bir ara balta elinden düşünce ben aldım. Birkaç kez ben de baltayla vurdum. Çok pişmanım” dedi.

SALONDA TEKME- TOKAT KAVGA

Tutuklu yargılanan diğer sanıklar ise suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Daha önceki duruşmaya katılan H.Ş. ise, olayda hayatını kaybeden Muhammet Kırtay"ın 2 kez kendisine tecavüz etmek istediğini ancak başarılı olamadığını söyledi. Mahkeme, cesedi saklayan Mehmet Şafak ile Osman Şafak"a 2.5"ar yıl, "planlayarak bir kişiyi öldürmekten" yargılanan İdris Birinci ve Mesut Koçan"a müebbet, Ümit Şafak"a 24 yıl ve kendilerine yardımcı olan İlhan Çayır"a da 12.5 yıl hapis cezası verdi. Kararın ardından sanıklar tekme tokat duruşma salonunda kavga etmeye başladı. Kavgayı jandarma engellerken, adliye dışına çıkarılan sanık yakınları da birbirlerine saldırdı. Olayları polisler büyümeden yatıştırdı.

HÜRRİYET