Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray görüşmeleri sırasında yaşanan bir kriz nedeniyle istifa etti. 1+1 şeklinde planlanması gereken başbaşa görüşmenin bu şekilde planlanmadığının ortaya çıkması üzerine Büyükelçi Şensoy'un Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na "isterseniz görevden alın" dediği ileri sürüldü. Beyaz Saray'da yapılan bu konuşmaların bir süre sonra emekliye ayrılacak olan Şensoy'u koltuğundan ettiği ifade edildi.
Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un görevden alınmasıyla sonuçlandı. Erdoğan, Salı günü German Marshall Fund'da son konuşmasını yapıp Washington'dan ayrıldıktan kısa bir süre sonra kulislere Şensoy'un görevden alındığı iddiaları düştü. Akşam saatlerinde yaşanan bu gelişmeye ilişkin spekülasyonlar dün Dışişleri Bakanlığı'dan yapılan açıklama ile son buldu.

OVAL OFİS KAPISINDA KRİZ

Edinilen bilgileye göre Beyaz Saray'da yaşanan kriz, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın başbaşa görüşmeye geçtikikler esnada yaşandı. Dışişleri Bakanlığı'dan Büyükelçiliğe başbaşa görüşmenin 1+1 şeklinde planlanması talimatı verildiği ancak bu talimatın yerine getirilmediği ortaya çıktı. Görüşmeye geçileceği sırada durumun anlaşılması üzerine Davutoğlu'nun Büyükelçi Şensoy'a bu konudaki talimatın neden yerine getirmediğini sorduğu, bunun üzerine Şensoy'un "isterseniz görevden alın" dediği öğrenildi. Bunun üzerine Bakan Davutoğlu görüşmeye katılamazken 1+1 olarak planlanan görüşmeye sadece Başkan Obama ile Başbakan Erdoğan katıldı.

TEAMÜL SIKINTISI YOK

Haber ilk duyulduğunda krizin Şensoy'un da başbaşa görüşmeye katılmak istedi için çıktığı ifade edilmişti ancak sonradan böyle olmadığı anlaşıldı. Ayrıca, başbaşa görüşmeye ilişkin Washington'da herhangi bir teamülün olmadığı, görüşmenin tarafların talepleri çerçevesinde şekillendirildiği öğrenildi./yeni şafak