AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa değişikliği için referandum süresinin 120 günden 45 güne düşürülmesiyle ilgili muhalefetin eleştirilerine, "Bunu 45 gün değil de 60 gün yapsaydık ya da 70 gün yapsaydık yine muhalefetin itirazı olacaktı. Muhalefet hiçbir şey bulmazsa, dünya niye güneşten küçüktür diye şikayette bulunur. Onun için bunlara alışığız biz" şeklinde cevap verdi.

Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde 4 saat süren Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Çelik, 2010'un ilk MYKY toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt içi ve yurt dışı temasları ile hükümet faaliyetleri konusunda Kurul'u bilgilendirdiğini söyledi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da demokratik açılım konusunda yapılan çalışmalarla ilgili geniş bilgi verdiğini belirten Çelik, demokratik açılımla ilgili 4 yasadan birinin bugün TBMM'ye sevk edildiğini,
diğer üçünün de önümüzdeki günlerde sevk edileceğini bildirdi.

Seçim İşleri Başkanı'nın da Kurul üyelerine bir sunum yaptığını belirten Çelik, ancak bunun son günlerde muhalefetin diye getirdiği erken seçim tartışmalarıyla ilgili olmadığını kaydetti. Çelik, Mart ayında Kahramanmaraş'ın Merkez'e bağlı Karacasu ve Kablaklı beldelerinde yapılacak seçimle ilgili adayların belirlendiğini ve diğer işlemlerle ilgili kararların alındığını bildirdi. Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin de MKYK'ya partinin ve milletvekillerinin meclis faaliyetleri ile ilgili bilgi sunduğunu belirtti.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çelik, demokratik açılımla ilgili ayrımcılığın önlenmesi, Bağımsız İnsan Hakları Kurulu kurulması ve İşkenceyi Önlemi ile ilgili üç önemli başlığın hatırlatılması ve bunların çerçevesinin çizilip çizilmediğinin sorulması üzerine, "Kurum ve kurullarla ilgili detaylar yasa tasarıları içinde yer alacak. Bunlar zaten uluslar arası düzeyde kabul görmüş olan şeylerdir. Ayrımcılıkla mücadele, işkencenin önlenmesi, bağımsız kolluk denetim mekanizması; bunlar
aslında üç aşağı beş yukarı dünyadaki örnekleri ne ise Türkiye'dekiler de öyle olacaktır. Bunlar yeni keşfedilen, bilinmeyen şeyler değil. Bizim ülkemizde bunların hayata geçmesi gerekiyor" dedi.

İçişleri Bakanı Atalay'ın özellikle ABD, Irak ve Türkiye'nin oluşturduğu Üçlü Mekanizma hakkında bilgi verdiğini belirten Çelik, "Bu da özellikle terörle mücadele kapsamında işin dış boyutunu oluşturmaktadır. Bununla ilgili gerekli bilgiler verildi. Önümüzdeki süreçte gelişmeler oldukça zaten içişleri Bakanımız bunları sizlerle paylaşacaktır" şeklinde konuştu.
Çelik ayrıca, bir soru üzerine IMF ile anlaşma konusunun toplantıda gündeme gelmediğini de söyledi. Anayasa değişikliği için referandum süresinin 120 günden 45 güne düşürülmesi ile ilgili muhalefetin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Bu zaten yapılan bir çalışmaydı. TBMM'den geçmişti bu. Sayın Ahmet Necdet Sezer döneminde bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderildi. O aşamada çalışmalar yapılırken zaten ilgili kurumlardan gerekli görüşler alındı ve bu sürenin yeterli olacağı ile ilgili bir kanaat oluştu. Aslında 4 aylık bir süre bir ülkenin gündemini işgal etmesi bakımından son derece uzun bir süre. 45 günlük sürenin makul bir süre olduğunu buluyoruz ve dünyada da bunun örnekleri var. Bunu 45 gün değil de 60 gün yapsaydık ya da 70 gün yapsaydık yine muhalefetin itirazı olacaktı. Muhalefet hiçbir şey bulmazsa, dünya niye güneşten küçüktür diye şikayette bulunur. Onun için bunlara alışığız biz."/iha