Alternatif müziğin iki zıt ucunda yer alan Hayko ve Ceza, Blue Jean için bir araya geldi.

İkili, “Birçok insanın cesaret edemediği şeyi yapıp kendimizi feda ettik. Ama yaptıklarımızın bu kültüre fay-daları oldu” dedi. ?

Bir tarafta sahneleri, radyoları, televizyon kanallarını çığlıklara boğan “uç” bir rock figürü, diğer tarafta hiphop"u yer altından çıkarıp prime time"a taşıyan bir rap yıldızı... Türk alternatif müziğinin iki zıt ucunda yer alan ve Türk popüler müziğini kökten deği?tiren iki yıldız Blue Jean için bir araya geldi.

Hayko, seninle başlayalım... Hiphop geçmişin var mıydı hiç, Cartel patladığında mesela?
- Cartel"in çıktığı dönem ben Migros"ta çalışıyordum, dükkancıydım yani, Cartel"i biz sattık! (kahkahalar)

Ceza, senin rock, metal ile ilişkin var mı?
- Babam sayesinde var. Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Scorpions, Jethro Tull, Ian Anderson gibi isimleri dinlerdi, Chris De Burgh gibi daha soft şeyleri de dinlerdi. Ben de dinledim, takip ettim. Günümüzde de açığım ama seçtiğimiz müzik rap oldu tabii.

Birbirinizin müziği hakkında ne düşünüyorsunuz diye kasıcı bir soru sorayım o zaman...
- H: Ben hiç kasılmam.
- C: Aynen ben de. Sonuçta ben onun her yaptığını hissediyorum. Dediğim gibi etkilendiğim sürece her tarz müziğe açığım. Mesela en son Cem Karaca gecesinde yaptığın o performans gerçekten inanılmazdı. Emsali de yok kendisinin, Türk müzik camiasının en farklı ve en aykırı duruşa sahip ismi bence... Zaten biz kendimizi eski büyüklerle, Cem Karacalarla falan kıyaslayamayız, ama sonuçta bu dönemin en önde duran isimlerinden birisi kesinlikle.
- H: Kafadan şunu söylüyorum, çok fazla rap bilgim, kültürüm yok. Gerçekten Cartel"den sonra ilk gördüğüm adam Ceza oldu rap konusunda. Tabii sözleri takip edemiyorum. Hele bir de o hızlı şarkın var ya madımadımadı diye (Holocaust"taki meşhur yeri söylüyor), obaaa, ne diyorsun orada ya!

Bir gün yollarınızın kesişmesi ihtimali olur mu ileride, bir düet mesela?
- C: Her zaman açığız böyle bir şeye ama “Biz düet yaptık, alın” diye yapmak olmaz. şimdi stüdyoya girsek bir şey çıkarırız ama...
- H: Mesela çekim yaparken Beastie Boys çalıyordu ya, yapılacaksa öyle bir şey olması gerek. “Ben nakaratı söyledim, sonraki ritimsel bölümde boşluk kaldı, orada Ceza şöyle yaptı, sonra ben nakaratı söyledim” gibi formül bir şey olsun istemem.
- C: Aynen.

FARKLI GÖRÜNSEK DE AYNI ŞEYLERİ YAŞIYORUZ

Ceza"nın fan"ları renkli ve bol kıyafetler giyen, şapkayı yan takan, hiphop tarzında gençler, Hayko"nunkiler ise Hayko"nun imajına öykünen “koyu renk” gençler... Ortak paydada fanlarınız var mı?
- C: “Abi bir seni dinliyorum, bir de Hayko"yu” diyen birçok genç tanıyorum. Hayko"ya imajlarını benzetmeye çalışan Hayko fanları da konserlerimize geliyorlar. Bu iki kitle birbirine daha fazla saygı gösterirse, birlik ve beraberlik içerisinde olurlarsa daha iyi anlaşılacaklardır toplum tarafından.
- H: “Melekler” şarkısının klibinde anlatılan da o aslında, sonunda yazdığımız gibi “farklı görünsek de aynı şeyleri yaşıyor ve anlatıyoruz”.

Bundan 6-7 sene önce bir rap"çinin ulusal bir kanalın prime time"ında bir yarışmanın jürisi olacağı, ıbo Show"a çıkacağı söylense herkes gülerdi. Aynı şekilde Hayko"nun imajında “extreme” bir adamın televizyonlara sıkça konuk olacağı, radyoda, televizyonda brutal vokal yapacağı söylense aynı şey olurdu...
- C: Biz o televizyon programlarına çıksak da hep olduğumuz gibi olduk. - H: Suyun gözüken tarafına da geçmemiz gerekiyor ki, insanlara neyin ne olduğunu anlatabilme şansını yakalayalım, var olan önyargıları kırabilme şansını yakalayalım.

İkinizin de çok ciddi fan kitleleri var ve bu kitlelere sözünüz geçiyor, yani sizin tek bir cümlenizle gençlerin dünya görüşü şekillenebiliyor. Bu sizin üzerinizde bir sorumluluk hissi yaratıyor mu?
- C: Yaptığınız doğru şeyler de örnek alınıyor, yanlış şeyler de örnek alınıyor. Onun haricinde hakikaten bir neslin öncüsüyüz şu anda. Birçok politikacıdan daha çok söz sahibiyiz insanlar üzerinde. O yüzden doğru adım atmak da gerekiyor bir şeyler yaparken.

Mesela küfür konusunda eleştiriliyorsun...
- C: Ya o da şöyle, yüzlerce parça yapmışım, ama 9-10 tanesinde çok kısa küfürler vardır. Türkiye"nin sarsıldığı bir “canlı yayında küfür” olayım oldu, (Hayko burada kopuyor) o yüzden böyle dendi.

Hediye DVD
Blue Jean bu ay DVD hediyeli... Fatboy Slim, Chris Brown, Kelis, Sean Paul gibi müzisyenlerin şarkılarının kullanıldığı süper bir dans filmi olan “Step Up!”ın DVD"sinin yanı sıra dergideki Edward Cullen, Amy Lee, Children of Bodom, Ogün Sanlısoy ve sevimli karikatür Fırat"ın posterleri de sevenlerini mutlu edecek.

Hayko sordu, Ceza yanıtladı
- H: Sen bu kadar sözü nasıl hafızanda tutuyorsun?!
- C: Valla çok garip. 6 aydır yeni bir cep telefonu numaram var, bak yeminle numarasını ezberleyemedim. Hâlâ rehbere bakıp öyle söylüyorum. Ama bir sözü yeni yazmışım, 3 sayfa dolu, o aklımdan çıkmıyor. Konserlerime gelen öğretmenler falan 1.5 saat boyunca nasıl konuşuyorsun diye soruyorlar. Valla ben de bilmiyorum. Ezber yeteneğiniz zamanla gelişiyor. Eğer okul hayatımda böyle bir yeteneğim olsaydı şimdi çoktan üniversiteler falan bitirmiştim!
- H: Bende 3 kalem söz var, onu bile unutuyorum bazen...

HÜRRİYET