Milli Mücadele'nin başladığı ilk yer olan Aydın'da Kuva-yı Milliye'yi daima hatırlacak bir meydanı kazandırmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Son dönemde ülkemizde milli kültürün yok edildiğini, Kuva-yı Milliye kelimesinin kullanılmasının korkulduğunu görüyoruz. Belediye olarak buna kayıtsız kalamazdık. Geçtiğimiz günlerde Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerini Yenipazar'da Sultanhisar Malgaç Meydanı'na, Yörük Ali Efe Evi'ni ve Çine Kuva-yı Milliye Müzesi'ne götürdük. Çocuklara Kuva-yı Milliye ruhunu aşılamaya çalıştık. Tarihini bilmeyen milletlerin sınırlarını başkaları çizer, kültürüne sahip olmayan bir toplum yok olur sözünden hareketle bu gezide onlara anlayabilecekleri bir dilde Kurtuluş Savaşı kahramanlarını ve efelik kültürünü tanımalarını sağladık" dedi.
Kuva-yı Milliye Meydanı'nın açılış tarihinin 16 Haziran 2009 olarak belirlenmesinin nedenini de açıklayan Başkan Çerçioğlu, "Kuva-yı Milliye'nin Aydın'a giriş tarihi aslında 29-30 Haziran 1919'dur. Ancak İl Kültür Müdürlüğü'nce hazırlanan program 16 Haziran Malgaç Baskını'ndan yola çıkılarak hazırlandığı için biz de bu takvime uyduk. Önümüzdeki günlerde kurtuluş tarihimiz safha safha kutlanarak anılacaktır" diye konuştu.
Başkan Çerçioğlu, 16 Haziran 2009 Salı günü saat 17.30'da düzenlenecek törenle hizmete açılacak 'Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanı'nın açılışına tüm Aydınlıları beklediğini sözlerine ekledi.
KUVA-YI MİLLİYE MÜZESİ
Kuva-yı Milliye'nin Kuruluşu ve Milli Mücadele'nin 90. yılının kutlandığı 10 İl'den biri olan Aydın'da Aydın Belediyesi olarak da sadece Aydın'a Kuva-yı Milliye Meydanı kazandırmakla yetinmeyeceklerini belirten Başkan Çerçioğlu, Kuva-yı Milliye Müzesi için de çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Nevzat Biçer Parkı'nda birbirine geçişli iki bölüm halinde 300 metrekarelik alanın Kuva-yı Milliye Müzesi'ne dönüştürüleceğini belirten Başkan Çerçioğlu, "Aydın'a böyle anlamlı bir müze kazandırmak için kollarımızı sıvadık. Yer tespiti konusunda yaptığımız araştırmalar sonucu Nevzat Biçer Parkı'nın uygun olduğunu düşündük. Biliyorsunuz ki bu bina tarihi bir bina. Kuva-yı Milliye Müzesi için de çok iyi bir yer. Bu alanı en kısa zamanda müzeye dönüştüreceğiz. Şimdi herkesi bu müze için veri toplamaya davet ediyorum. Evlerinin bir köşesinde bu tür eşyalar ve veriler olan herkes bunları bize getirirse Aydın için çok güzel bir iş yapmış olurlar diye düşünüyorum. Kuva-yı Milli Müzesi şimdiden Aydın'a hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
Aydın Belediyesi Kültür, Tarih ve Turizm Komisyonundan Sorumlu Meclis Üyesi Sümran Ünal, Türkiye Kuva-yı Milliye Derneği Aydın Şubesi Başkanı ve efelerini müze alanına götürerek onlardan konu hakkındaki düşüncelerini aldı. Kuva-yı Milliye Meydanı'na kavuşmanın sevincini yaşarken, bir de müze müjdesi alan efeler mutluluklarını dile getirerek, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na teşekkür ettiler.