Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısının 2010 yılında 3,5 kat artarak 25 milyon 854 bin 341'e ulaştığını bildirdi.

Günay, ''18 Mayıs Müzeler Günü'' dolayısıyla yayınladığı mesajında, geçmişle bugünü ve geleceği birbirine bağlayan müzelerin, insanlığın kültürel mirası ve uygarlık deneyimi konusunda kendilerine ışık tutan önemli ve eşsiz mekanlar olduğunu belirtti.

''Binlerce yıllık uygarlıkların birbirinden değerli eserlerini bünyesinde barındıran ülkemizde müzeler adeta bir eğitim kurumudur'' diyen Günay mesajında şu ifadelere yer verdi:

''Bakanlık olarak biz de Türk müzeciliğini çağdaş müzecilik anlayışına taşımak için, yeni atılımlar gerçekleştirme gayreti içindeyiz. Bakanlığımız son yıllarda müzelerin gelişim sürecini hızlandırmak ve çağdaş müzecilik hizmetini sunmak üzere önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Bu çerçevede, ziyaretçi sayısını artırmak ve müzelerimizi birer sosyal ve kültürel etkinlik seçeneği haline getirmek için 'Müzekart' uygulamasını hayata geçirdik. Bu uygulama, kültürel mirasımızı halkımıza daha verimli şekilde tanıtmaya yönelik ciddi ve önemli bir adımdır. Büyük ilgi gören Müzekart bugüne kadar 2 milyon adet satılmıştır.

Yürütülen çalışmalar sonucunda, 2002 yılında müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 7 milyon 422 bin 208 iken, 2010 yılında 3,5 kat artarak 25 milyon 854 bin 341'e ulaşmıştır. 2002 yılında müze ve ören yerlerinden elde edilen gelir ise 2010 yılında 6,5 kat artarak 26 milyon liradan 171 milyon lira olmuştur.

Öte yandan gerçek ve tüzel kişilerin özel müze kurmaları ve geliştirmeleri Bakanlığımızca teşvik edilmektedir. Bu teşvikler neticesinde, 2002 yılında 93 olan özel müze sayısı 2010 yılında 141'e yükselmiştir.''

A.A.