Aydın"a gelen Kültür ve Turizm Bakanına konu hakkında bilgi veren Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, müze yapımı için Bakan Günay"a dosya sunup destek istedi.
Aydın"daki turizm hareketini farklı yönlere kaydırmak ve turisti sadece deniz, kum, güneş olgularıyla Aydın"a bağlamamak için çeşitli çalışmaların yürütüldüğü Aydın"da zeytinyağı ve incir müzesi kurma çalışmaları sürüyor. Bugüne kadar Kuşadası Rehberler Derneği ve Kuşadası Ticaret Odasının çeşitli çalışmalar yaptığı zeytinyağı ve incir müzesi için şimdi de Aydın İl Genel Meclisi çalışma başlattı. Önceki gün çeşitli ziyaret ve açılışlara katılmak için Aydın"a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"a proje hakkında bilgi veren Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, projenin hayata geçmesi için bakandan müze olarak düşünülen yerin kamulaştırılması ve restorasyonu için ekonomik destek istediğini belirtti. Proje hakkında bilgi veren Akan Evren, “İlimizde turizmi geliştirmek için il genel meclisimize iki kez verilen ve meclisimizce oy birliği ile benimsenen Kültür ve Turizm Komisyonumuzun hazırladığı ve yerel yönetimlerin benimsediği projeye göre, turistler Kuşadası"ndan alınıp Selçuk"a getirilecek. Buradan trenle Çamlık Demiryolu Müzesine gelinecek, müze gezildikten sonra trenle Ortaklar"a hareket edilecek. Burada Magnesia harabeleri gezilecek. Yerel yönetimle ortaklaşa yapılması düşünülen zeytinyağı ve zeytin müzesi gezilecek. Selatin köyündeki anıt çınar ve çevresinde oluşturulan yöresel ürünler çarşısı gezildikten sonra Ortaklar"a gelinecek. Trenle Selçuk"a oradan da Kuşadası"na dönülecek. Biz bu proje için Kültür ve Turizm Bakanlığı"ndan müze olarak düşündüğümüz koruma altındaki 1930"lu yıllarda yapılan zeytinyağı fabrikasının kamulaştırılması ve restorasyonu için ekonomik destek istiyoruz. Devlet Demiryollarından da Selçuk-Ortaklar seferini yapacak buharlı trenin sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.
ATIL DURUMDAKİ FABRİKA TURİZME KAZANDIRILACAK
Aydın İl Genel Meclisi"nin zeytinyağı ve incir müzesi yapmak için çalışma başlattığı zeytinyağı fabrikasının yıllardan beri atıl durumda beklediği bildirildi. Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Ortaklar Beldesinde bulunan zeytinyağı fabrikasının 1930 yıllarında yapıldığı ve şuanda koruma altında olduğu kaydedildi. Atıl durumdaki fabrika müzeye dönüştürüldüğü taktirde Türkiye"de Ayvalık'tan sonra ikinci bir zeytinyağı müzesi kurulmuş olacak ve ayrıca Magnesia Antik kenti, Ortaklar Zeytinyağı fabrikası ve Selatin Köyü'nü kapsayan alternatif bir tur programı da hayata geçecek. Bu proje gerçekleşirse, Aydın"da turizm sadece deniz kenarlarında kalmayıp iç bölgelere doğru yönelecek