Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu’nun yazılı olarak yaptıkları ortak açıklamada Alevi toplumunun acılarının giderilmesi gerektiği belirtilere "Tek taraflı olarak, sorunun muhatapları bilgilendirilmeden, sorunlar müzakere edilmeden , yapılacak açıklamaların bizler için bir bağlayıcılığı olmayacaktır. Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun inancımızın kutsal toprağı Dersim’de yapacağı açıklamaları bu çerçevede değerlendirmekteyiz. Çözümün adresi bellidir. Biz muhataplar olarak hazırız. Alevilerin Talepleri; Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partiler ve toplumsal dinamikler ile ortaklaştırılarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden demokrasi ve insan hakları bağlamında karşılanmalıdır. Üç büyük Alevi Federasyonu olarak bizler buna hazırızö İfadeleri kullanıldı.
 
"ALEVİLER YASAL HAKLARINDAN YOKSUN BIRAKILIYOR"
 
Alevilerin zorla asimile edilmeye çalışıldığı savunulan açıklamada "Ülkemizde Hak-Adalet-toplumsal barış  mücadelesi ve çabası her şeye rağmen devam ediyor. Alevilerde bu toplumsal sorunlar yumağı içinde payına düşeni alıyor. Alevi toplumunun inancı  inkar ediliyor.  Aleviler yasal haklardan yoksun bırakılıyor. Zorla asimile edilmeye çalışılıyor. Hükümetler, özellikle 12 yıllık AKP iktidarı, Alevi inancını kendine göre dizayn etmeye çabalıyorlar. Sorunun çözümü için Alevi toplumu ve temsilcileri  ile müzakere yapılmıyor. Çözüm önerileri geliştirilmiyor.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği kararlar uygulanmaya konulmuyor. Aksine Alevileri tedirgin eden laikliğe aykırı uygulamalara ise ağırlık veriliyor. AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen  7 Alevi Çalıştayı sonucunda,  Alevi sorununun çözmek için hiçbir çözüm  üretilemediği gibi, hala somut bir adım atılmıyor. Siyasi İktidar Alevileri oyalıyor; sorunların çözümünü siyasete meze etmeyi tercih ediyor. Oysa Alevilerin sorunları ve talepleri demokrasi ve insan hakları bağlamında çözüme kavuşturulmalı; günlük siyasete malzeme yapılmamalıdır. Sorunlar ise müzakereler ve sorunun muhatapları ile çözülür. Hükümet bunun tersini yapıyor. Alevi toplumunu ve temsili kurumlarını muhatap almıyor. Almak istemiyor. Aralarında görüş birliği yok demek sureti ile kamuoyunu yanıltıyor. Aleviler muhattap alınmadan Alevilerin sorunları çözülemezö açıklamasında bulundu.
 
"BAŞBAKANIN DERSİM’DE YAPACAĞI AÇIKLAMALARI BU ÇERÇEVEDE DEĞERLENDİRMEKTEYİZ"
 
Çözüm aşamasında 3 büyük Alevi Federasyonu ve muhataplar olarak hazır bulunduklarını ifade ettikleri açıklamada şunlar kaydedildi: "Alevi toplumunun en geniş ve yaygın temsilcisi olan Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu olarak Hükümetin ve özellikle sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarını dikkatle izlemekteyiz. Alevilerin sorunlarının çözümü ve özellikle eşit yurttaşlık taleplerinin çözüme kavuşması  için yılardır mücadele eden kurumlar olarak sorunun muhatabıyız. Bu gücümüzü ve temsiliyetimizi inancımızdan, ikrarımızdan ve  toplumumuzdan alıyoruz. Ülkemizde  temel sorunlar çözüm bekliyor. Alevi sorunu, Kürt sorunu, demokrasi,hak ve adalet sorunları,kadın ve çevre sorunları başta olmak üzere bir dizi sorunlar çözüm beklemektedir. Bu sorunlar ortak akıl ve sorunun muhatapları ile  çözülmelidir; günlük siyasi çıkarlara malzeme yapılmamalıdır. Geçmiş tarihimizle yüzleşilmeli, özellikle Alevilere yönelik  katliamlarda devletin gizli arşivleri açılmalı, karanlıkta kalan noktalar aydınlatılmalı, gerçek sorumlular açığa çıkarılmalıdır. Alevi toplumunun acıları giderilmelidir. Tek taraflı olarak, sorunun muhatapları bilgilendirilmeden, sorunlar müzakere edilmeden , yapılacak açıklamaların bizler için bir bağlayıcılığı olmayacaktır. Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun inancımızın kutsal toprağı Dersim’de yapacağı açıklamaları bu çerçevede değerlendirmekteyiz. Çözümün adresi bellidir. Biz muhataplar olarak hazırız. Alevilerin Talepleri; Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partiler ve toplumsal dinamikler ile ortaklaştırılarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden demokrasi ve insan hakları bağlamında karşılanmalıdır. Üç büyük Alevi Federasyonu olarak bizler buna hazırız."