3"üncü çeyrekte 1.7 milyar dolarla tarihinin en yüksek kârına ulaşan şirket, geçen hafta da “yılın pazarlama şirketi” seçildi. Bu başarının arkasında krizde kolları sıvayan Global Ürün Stratejileri Direktörü Murat Yalman var. Yalman, sektörde ilke imza atarak sanal kahramanlarla duyguları öne çıkarttı ve tüketicileri tavladı

ABD"li otomotiv devi Ford Motor, yeniden diriliyor. 2006-2008 arasında 30.1 milyar dolar zarar eden şirket, yılın üçüncü çeyreğinden tarihi kâra ulaştı. ABD"li üretici 1.7 milyar dolarlık kârla 107 yıllık tarihinin rekorunu kırdı. 9 aylık kârını da 1.8 milyar dolardan 6.3 milyar dolara çıkardı.

Ford, bu kârın yanı sıra uyguladığı yeni pazarlama stratejisiyle geçen hafta ABD"nin "Kristal Elma”sı olarak kabul edilen 2010 Marketer of the Year (yılın pazarlamacısı) ödülünü kazandı. Amerika"nın en saygın reklam dergisi Advertising Age, Ford Motor Company"nin pazarlama ekibini, bu büyük ödüle layık gördü. Şirketin 2010"da yeni modellerle atak yaparak, ABD"de pazar payını yüzde 17"e yükseltmesi bu saygın ödülde etkili oldu.

A Takımı"nın kilit adamı

Advertising Age ile New York Times, Ford Motor"un “yılın en iyi pazarlama yapan şirketi” ödülünü kazanmasında başrolün bir Türk"e ait olduğunu yazdı. Şirketin, bu unvanı Global Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkanı Yardımcısı Jim Farley ve süper ekibi sayesinde kazandığı belirtilirken, en kilit ismin de Murat Yalman olduğu kaydedildi.

Uzun süredir ABD"li şirkette çalışan Yalman, Ford"un 2008"de uygulamaya başladığı yeni tasarım yönteminin yaratıcısı. Ford"un Global Ürün Stratejileri Direktörü olan Yalman, Ford Motor"un zarardan kâra geçmek için Başkan Alan Mulally"nin devreye soktuğu One Ford (Tek Ford) yani "dünyanın heryerinde aynı Ford ürünleri pazarlanacak mantığı"nı şirkete kazandıran isimlerin başında geliyor. Galatasaray eski Başkanı Alp Yalman"ın da kuzeni olan Murat Yalman, bir ilke imza atarak, araçtan önce sürücüyü tasarlama dönemini başlattı. Yalman"ın bu stratejisinin ilk ürünleri yeni Ford Fiesta ile Gölcüklü Transit Connect"in Family One versiyonu oldu. Peki Yalman"ın Ford"a “yılın pazarlamacısı” unvanını getiren, pazarda iddialı yapan ve rekor kâra ulaştıran stratejisi ne?

Sanal kahraman yarattı

Ford"un Global Ürün Stratejileri Direktörü, otomotiv devinin yeni yöntemini geliştirirken, üreteceği araçların hedef müşteri kitlesine ait tüm istatistikleri, demografik araştırmalar ve yüz yüze görüşmelerle topladı. Bilgiler doğrultusunda hedef kitlenin merkezinde yer alan bir sanal sürücü geliştirildi. Tüketim alışkanlıkları, yaşam biçimi, yemek dahil tüm kişisel zevklerini içeren bir profil oluşturuldu. Daha sonra, "Sanal sürücü nasıl bir otomobile binmek ister?" sorusunun cevabı arandı ve model bu tercihlere göre tasarlanmaya başlandı.

Ford"un önce sürücüsünü tasarladığı ilk model yeni Ford Fiesta oldu. Yalman ve yeni yöntemin taraftarlarının analizleri sonucu ilk olarak Antonella karakteri yaratıldı. Antonella 28 yaşında güzel bir kadın ve İtalya"nın başkenti Roma"da yaşıyor. Alışverişe çıkmayı ve partileri çok seviyor. Hayatında vazgeçemediği tek cihaz ise cep telefonu.

Ford ekibi, Antonella profilini oluşturduktan sonra Ford Fiesta"yı tasarlamaya başladı. Hiçbir detay atlanmadı. Fiesta"nın ön konsolu sanal Antonella"nın cep telefonun tuş takımına uygun olarak dizayn edildi. Antonella"dan sonra başka sanal sürücüler daha yaratıldı: Natasha, Ashley, Kirsten.

Ford"un yeni Connect Family One modeli Ashley"in profiline göre ortaya çıktı. Ford"un, Antonella"nın benzer özelliklerini taşıyan erkek sanal karakterin adı ise Anton. Bir diğer sanal karakter olan Jack de yeni Taurus"un dizaynında etkin rol oynadı.