Amerika Birleşik Devletleri Zirai Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi Bölümü ile Kansans Devlet Üniversitesinin yapmış olduğu son çalışmada mutfakta kullanılan havluların çapraz kontaminasyonun bir numaralı kaynağı olduğu belirlenmiştir. Yani mutfakta kullanılan havlular mikroorganizmaları bir yerden başka bir yere taşımaktadır. Ailenizi gıda zehirlenmelerinden aşağıdaki adımları izleyerek koruyabilirsiniz.
 
Temiz Tutun
Elleri yıkamak bakterilerin yayılmasını engellemek için ilk adımdır. Az yıkan eller bakterilerin mutfakta kullanılan havlulara geçmesine neden olur. Havluya geçmiş bakteriler havlulunun dokunduğu her yere bulaşır. Elleriniz ılık su ve sabun ile 20 saniye yıkamalısınız. Ellerinizi yemek yapmaya başlamadan önce yıkamak yeterli değildir. 
Ellerinizi aşağıdaki durumlarda mutlaka yıkamalısınız;

Çiğ eti tuttuğunuzda
Çiğ eti paketlediğinizde
Çiğ yumurtaya ellediğinizde (sadece kabuğuna dokundanız bile)
Çöp attığınızda
Pişirme işleminden sonra

 
Tek Sefer Kullanın
Kâğıt havluları asla tekrar kullanmayın. Kağıt havlular tek kullanımlıktır. Eğer birkaç kez kullanırsanız, kâğıt havludaki bakteriler mutfağın her yerine taşınmış olur.  Bir kez kullandığınızda, üzerindeki bakteriler direkt çöpe gitmiş olur ve böylece mutfağınızda ve yiyeceğinizde kalmaz.
 
Yenileyin
Mutfak havluları da uzun süre kullanıldığında bakterileri bir yerden başka bir yere taşımaktadır. Havludaki bakterilerin ellerinize bulaşmaması için, mutfak havlularını çamaşır makinesinde yüksek sıcaklıkta sıklıkla yıkayın. Böylece havlularınızı bakterilerden arındırmış olursunuz. Mutfağınızda biden fazla mutfak havlusu bulundurun ve yemek pişirme sürecinde birkaç kullanımdan sonra yenisi ile değiştirin. 
 
Bu adımlara dikkat ederek mutfağınızda güvenli ve sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz. Unutmayın, ellerinizi sıklıkla yıkayın ve havlunuzu sıklıkla değiştirin!!