Türkiye'nin Japonya ile imzaladığı nükleer mutabakat zaptı Japonya'nın büyük gazetelerinin gündeminde yer alırken, gazetelerde Türkiye'nin devlet garantisi ve kamu özel sektör işbirliği vurgusuna dikkat çekiliyor.

Ülkenin en etkin gazetelerinden 10 milyonun üzerinde tirajı olan Yomiuri Shimbun gazetesi, Türkiye'nin nükleer santral ihalesinde ibresinin Japonya'ya döndüğünü vurgulayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile yaptığı mülakata yer verdi.

Japonya'daki nükleer santrallerin depreme dayanıklılığının belirtildiği haberde, Türkiye'nin Japonya firmaları üzerine odaklandığı kaydedildi.

Japonya'nın Vietnam'ın ardından Türkiye'de nükleer santral ihalesi üstlenme hedeflerinin ardında, Japonya'nın yeni nükleer santral inşa planının olmaması ve Japon firmaların yabancı pazara açılma arzusu bulunduğu belirtilirken, gelişmekte olan ülkelerin santral yapımının yanında uzun süreli işletme güvencesi istemelerini, firmaların büyük risk almaları ihtimalini de doğurabileceği şeklinde yorumlandı.

Nihon Keizai Shimbun gazetesi de, Türkiye'nin Japonya ile olan müzakerelerinde devlet garantisi ile ilgili olarak "kırmızı çizgileri" olduğunu belirtti.

Türkiye'nin nükleer enerji santrallerinin yapımında acele etmesinin arkasında yatan nedenin yıllık yüzde 7-8 oranında artan enerji talebine cevap vermek olduğunu yazan gazete, Türkiye'nin 2020 yılında toplam elektriğinin en az yüzde 5'ini nükleer enerjiden elde etmek istediği kaydetti.

Bakan Yıldız'ın "Hükümetler arası anlaşma konusunda mutabık kaldıktan sonra, şirketle sözleşme imzalanması, izinlerin alımı gibi işlemleri önümüzdeki yıl içinde ilerletmemiz gerekiyor" şeklindeki ifadelerini, "Türkiye'nin gelecek yıl içinde şirket seçimi dahil tüm aşamaları tamamlama arzusunda" şeklinde yorumladı.