ABD'nin ilk başörtülü milletvekili Somali asıllı İlhan Ömer, Washington'da bir taksi sürücüsünün "İslamofobik tehdidine" maruz kaldığını  söyledi. 

BBC'nin haberine göre, Minnesota'dan Temsilciler Meclisine seçilen  Ömer, taksi şoförünün kendisini başörtüsünü çıkarmakla tehdit ettiğini söyledi.

Ömer, olayın, Beyaz Saray'daki siyaset eğitimine katıldıktan sonra  otele giderken meydana geldiğini belirterek "Otelime giderken bir taksiye bindim  ve şimdiye kadar yaşadığım en nefret dolu, küçültücü, İslamofobik, cinsiyetçi  sataşmaya ve tehdide maruz kaldım." dedi.

Taksicinin kendisine DEAŞ militanıymış gibi hitap ettiğini ve  başörtüsünü çıkarmakla tehdit ettiğini anlatan Ömer, "Taksiden alelacele inmeye  çalışırken bu hadisenin nasıl sona ereceğinden emin değildim. Olayı hatırladıkça  hala titriyorum. Müslümanlara karşı nefretlerini göstermekte nasıl bu kadar  cüretkar olabildiklerini anlamaya çalışıyorum. Taksicinin ve kalbinde nefret  barındıranların insanlığı için dua ediyorum." ifadesini kullandı.

Washington DC polisi, olayla ilgili şikayet almadıklarını belirtirken  Ömer, sosyal medya hesabından sorulan bir soruya, taksici nerede kaldığını  bilirken kendisini güvende hissetmediği ve Minneapolis'e döner dönmez olayı rapor  edeceği yanıtını verdi.

ABD nüfus sayımlarına göre, Minnesota, ülkede en fazla Somalilinin  yaşadığı eyalet.

Ömer, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada,  "Bu yeni bir şeylerin başlangıcı. Şehrimizin tarih yazma geleneği var. Kentimin  farklı insanlarını temsil ettiğim, onlarla birlikte ve onlar için şampiyon  olduğuma mutluyum." demişti.

Doğu Afrikalı kadınları, aktif siyasete katılmaları konusunda  destekleyen sivil toplum kuruluşu "Women Organizing Women"da (WOW)  yöneticilik  yapan Somalili göçmen Ömer, "yetenekli bir idareci" olarak tanınıyor.

İşletme, siyaset bilimi ve uluslararası çalışmalar bölümlerinden  diplomaları olan Ömer'in siyasi hayatının, Somali iç savaşı sırasında Kenya'daki  mülteci kampında başladığı biliniyor.