Sağlık Bakanlığı’nın, damacanalarda sağlığa uygun olmayan su satan firmaları açıklamasıyla dikkatler ‘su güvenliğine’ çevrildi. Bir araştırma uygunsuz suyun sadece damacanalarla sınırlı kalmadığını gözler önüne serdi.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Konya’daki şebeke sularını mercek altına aldı. Konya genelinde Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan su analizi sonuçları uzmanları korkuttu.

Bugün gazetesinden Nesrullah Sonay’ın haberine göre, İl Sağlık Müdürlüğü Ocak 2010 ile Haziran 2011 tarihleri arasında il genelinde 774 yerleşim yerinden toplam 3 bin 197 su numunesi analizi yaptı. Su numunelerinin 206’sı belediye şebekesi olan yerleşim yerlerinden alındı. Alınan sular analiz edildiğinde toplamda yüzde 76.6’sı yönetmeliklere göre uygun bulundu. Belediye şebekesi olmayan yerlerde analizlerin yüzde 62.4’ü uygun çıktı. Belediye şebekesi olan yerleşim yerlerinde ise uygun su oranı yükselerek yüzde 85.5’e ulaştı.

YÜZDE 10'U FELAKET

Öte yandan numune sayısı ve tarihine bakılmaksızın yerleşim yerlerinden en son alınan numunelerin analizlerinin yüzde 82.4’ü yönetmeliklere göre uygun bulundu. Belediye şebekesi olan yerleşim yerlerinde en son ölçüm sonuçlarının yüzde 90.4’ü olumlu çıkarken, bu oran belediye şebekesi olmayan yerlerde yüzde 78.7’ydi. Analiz için su numunesi alınan yerleşim yerlerinin 77’sinde (yüzde 9.9) hiçbir ölçümde uygun analiz sonucu elde edilemedi.

DENETİM SIKLAŞMALI

Araştırmada suların yaklaşık dörtte birinin analiz sonuçlarına göre uygun olmadığı vurgulanırken, sağlıklı suyun temininde belediyelerin önemli bir yer tutmasına rağmen henüz yeterli olmadıkları dile getirildi. Ayrıca su analizlerinin yeterli sıklıkta yapılmadığı, yerel yönetimlerin su analiz sonuçlarına göre gereken iyileştirmeleri yeterince hızlı yapmadığı belirtildi.